четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Добре дошли в Галисийското дерби



88 години дербита. Последната официална срещу между Депортиво (Ла Коруня) и Селта (Виго) се проведе преди четири години. Време е да се направи малък преглед на историята на т.нар. Галисийско дерби, най-голямата футболна вражда в Галисия.

Преди неделния мач двата отбора са се срещали в първенствата на Испания 104 пъти. Депор има 38 победи, Селта – 41, а останалите 25 двубоя са приключили при равен резултат. На „Риасор“ статистиката е в полза на Депортиво с 31 успеха, 10 равенства и 10 загуби. Но тя е само от официалните срещи в Примера, Сегунда или Сегунда Б.

За Купата на Краля враговете са се изправяли десет пъти. Селта е с по-добри показатели, отстранявайки три пъти Депор, докато в Ла Коруня са успявали на два пъти. В този турнир Селта записва и най-голямата си победа над съперника – 8:0 на „Балайдос“ на 27 април 1991 г. Най-внушителният успех на Депор е 7:2 на „Риасор“ в осмия кръг на шампионата през сезон 1932/1933 г.

Между съставите има и други двубои – приятелски, плейофи за влизане в по-горна дивизия, както и в турнирите „Тереза Ерера“ и купата на Галисия. Дългата и богата история на галисийското дерби може да бъде разделена на четири етапа:



Началото – Галисийският шампионат (1923-1940 г)


Депортиво (Ла Коруня) е създаден през 1907 г, а Селта се появява през 1923 г, след обединението на ФК Реал Фортуна и Реал Виго Спортинг Клуб. Съперничеството между двата клуба започва веднага – по това време няма шампионат на Испания, а клубовете играят в регионални турнири. В Галисия се провежда галисийският шампионат.

Преобладаващите сили в този турнир са Депортиво и Селта. За 17 години Депор става шампион шест пъти и още толкова пъти е вицешампион, докато Селта също е шесткратен първенец, а на второ място приключва седем пъти. Враждата и търканията започват от този период – всеки мач на „Балайдос“ и на стария „Риасор“ е изпълнен с напрежение. Интересът към галисийското първенство замира през 1940 г, когато Франко поема властта в Испания.

Първите срещи в Ла Лига: Златните години (1940-1958 г)

Вторият етап на галисийското дерби започва със създаването на Примера, а началото е спорно. Селта иска да е сред първите участници в първенството – сезон 1929/1930 г, след като е шампион на галисийския турнир предната година, но гласуване и война на интереси оставя клуба в Сегунда. Един от клубовете, които гласуват против Селта, е Депортиво. 80 години по-късно във Виго все още помнят този факт.

Истината е, че този спор все още не е признат като дерби в онзи момент, двата клуба се опитват да открият пътищата си и първите сблъсъци между Депор и Селта се случват в Сегунда. В Селта правят крачка напред, ставайки първият галисийски отбор в Примера – през сезон 1939/1940 г. Депор е близо до това постижение година по-късно, но се проваля в плейофа за влизане, именно срещу Селта. Мачът, който се играе в Мадрид, е загубен с 0:1, с гол на Нолете.

Депортиво последва стъпките на големия си съперник и две години по-късно влезе в Примера, а за изненада на всички в първия си сезон в елита завърши на четвъртото място.

Тогава Депортиво и Селта започнаха да са припознавани като топ клубовете на Галисия, а срещите помежду им, необратимо, започнаха да носят наименованието дерби на Галисия. Това беше златен период и за двата клуба. Между 1941 и 1957 г Депортиво записа 14 сезона в елита, а Селта – 15. Клубът от Виго повтори постижението на Депор, завършвайки четвърти през сезон 1947/1948 г, но Депор вдигна летвата още по-високо, ставайки вицешампион на Испания за сезон 1949/1950 г. Положението на Депор се подобри още 50 години по-късно, когато в Ла Коруня отпразнуваха шампионска титла.

Тези златни години за Депор бяха възможни благодарение, освен на всичко останало, на съществуването на т.нар. „Канарски оркестър“, прякор даден на отбора от аржентински журналист, който си спомнил за оркестър в родината си, наблюдавайки прецизната игра на „синьо-белите“. Нападението на този отбор е съставено от петима души – Коркуера, Освалдо, Франко, Мол и Тино. Точно комбинацията от тези играчи вкара десетте гола в трите дербита, играни на „Риасор“ в периода 1950-1953 г.

По-късно идва времето на Мануел Фернандес „Пахиньо“, който се присъединява към Депор през 1953/1954 г и на следващия сезон бележи и четирите гола за 4:2 срещу Селта на „Риасор“. Той държи рекорда за най-много голове от един играч в галисийското дерби в Примера. В дебютния си сезон „Пахиньо“ също се разписва в дерби, което го прави клубен рекордьор, заедно с Тино и Диего Тристан – 5 гола във вратата на Селта.

Истина е, че „Пахиньо“ е играл за Селта преди да дойде в Депор, като с екипа на клуба от Виго два пъти бележи във вратата на лакорунците. С обща сметка от седем гола той е водещ реализатор в историята на галисийските дербита. Друго интересно събитие от тези години е победата с 6:1 на „Балайдос“ на 6 април 1952 г. В този блестящ успех хеттрик вкарва Атиенса – първо подобно постижение в дербитата в Примера, повторено петдесет години по-късно от Виктор.



Асансьорите: тъмните години (1959-1990 г)


Хубавите неща винаги имат край, така се случи и в двата галисийски отбора. През този период Депор и Селта преживяха срив, намаля присъствието им в Примера. В следващите три десетилетия Депортиво беше описван като „асансьор“, който се изкачва до Примера, за да изпадне обратно в Сегунда на следващата година. Двата клуба споделиха и странната мъка да играят едновременно в Сегунда Б през сезон 1980/1981 г, където престояха един сезон – Селта стана шампион, а Депортиво завърши втори.

Истината е, че през този период резултатите на Селта бяха по-стабилни. Във Виго участваха шест години в Примера в началото на 70-те години и дори успяха да се класират в Купата на УЕФА, което направи Селта първият галисийски клуб с европейско участие. Поради всички тези причини Селта започна да бъде определян като най-добрия галисийски отбор. Между 1959 и 1980 г се проведоха едва 26 дербита, главно, защото двата състава рядко бяха в една дивизия.

През този период Селта елиминира Депортиво веднъж в Купата на Краля. 5:2 на „Балайдос“ беше достатъчно да се заличи загубата с 3:4 на „Риасор“ в изданието на турнира за сезон 1980/1981 г.



Депор седна на трона. Годините на Шампионската лига (1991-2007 г)


Влизането на Депор в Примера през 1991 г и пристигането на Селта една година по-късно в елита на испанския футбол възродиха златния период в двата клуба. В Ла Коруня хората изживяха мечтата „СуперДепор“, който спечели шампионската титла на Испания, две купи на Краля, три Суперкупи на Испания и годините в Шампионската лига.

Селта също имаше положителен момент – играеше добър футбол, но така и не успя да се похвали с трофеите на опонента си. Публиката във Виго видя два загубени финала за Купата на Краля през 1994 и 2001 г. Тази голяма разлика е причината Селта вече да не бъде считан за най-важния клуб на Галисия, чест отдадена на Депортиво.

Тази нова ера донесе нов блясък на галисийското дерби, за пръв път сблъсъците между враговете не решава само въпроса кой е по-добър в региона, а решаваха първите места в Примера, така че за пръв път галисийското дерби прикова вниманието на цяла Испания и останалия свят.

Връхната точка на галисийските дербита дойде на 18 декември 1999 г, когато Селта гостуваше на „Риасор“, вземайки второ място в класирането, докато Депортиво беше лидер. За пръв път двата противника се изправиха един срещу друг от върха на испанския футбол. Целият свят видя как Депор измъкна изстрадан успех с гол на Туру Флорес, за да се изкачи на трона на Галисия. Оттогава Депортиво е признат за най-успешния клуб в целия регион, докато в Селта гледат от разстояние.

Селта изпадна в Сегунда през 2007 г, а Депортиво последва тази съдба четири сезона по-късно. Сега и двата клуба ще започнат да пишат в историята си петия етап на галисийските дербита. Този път целта не е само битката за превъзходство в Галисия, но и да се види кой ще се завърне първи в Примера.

СТАТИСТИКА:

Дербита в Примера, Сегунда и Сегунда Б: - Депортиво – 40 победи, 25 равенства, Селта – 41 победи
Дербита на „Риасор“: Депортиво – 31 победи, 10 равенства, 10 загуби
Дербита за Купата на Краля: Депортиво – 3 победи, 3 равенства, Селта – 4 победи
Дерби в плейоф: Селта – Депортиво 1:0, 15 май 1940 г, Селта остава в Примера
Отбелязани голове: Депортиво – 148, Селта – 148 (104 мача за Примера, Сегунда, Сегунда Б)
Най-голяма победа на Депортиво: 7:2 на „Риасор“, Сегунда, 1932/1933 г
Най-голяма победа на Селта: 8:0 на „Балайдос“, Купа на Краля, 27 април 1991 г
Футболисти на Депор с най-много дербита: Фран – 21, Мауро Силва – 17, Донато – 16, Акуня – 15, Найбет – 13
Футболисти на Селта с най-много дербита: Касерес – 18, Вияр – 12, Мостовой – 11, Пачи Салинас – 11
Голмайстори за Депор в дербито: Пахиньо, Тино, Тристан – 5 (само в Примера)
Голмайстори за Селта в дербито: Хуан Санчес – 6, Мауро и Хемида – 5 (само в Примера)

Няма коментари:

Публикуване на коментар