сряда, 23 ноември 2011 г.

„СуперДепор“ нокаутира и опозори Милан



През март 2004 г момчетата на Ирурета елиминираха финалиста в Шампионската лига от 2003 г Ювентус с общ резултат от двата мача 2:0. Жребият отреди среща с действащия шампион Милан на 1/4-финалите. Депортиво поведе с 1:0 в Милано, но в рамките на девет минути резултатът стана 1:4 и на реванша на „Риасор“ испанците се изправяха пред задача, която изглеждаше невъзможна.

В тези дни Милан водеше в Серия А с голяма преднина и трудно допускаше голове. Европейският шампион имаше играчи като Кафу, Малдини, Неста, Кака и Шевченко в състава си, които демонстрираха какво могат в първия двубой в Италия.

От друга страна Депортиво никога не беше успявал да премине фазата на 1/4-финалите и по всичко изглеждаше, че няма да промени съдбата си. Отборът вървеше добре в Ла Лига, но щеше да е доста трудно да стане шампион. С три загуби в последните четири мача преди гостуването в Италия, накараха „синьо-белите“ да бъдат по-амбицирани за успешно представяне в Европа.

На „Риасор“ беше необходимо чудо. В състава на Депор имаше вяра, докато треньорът Ирурета призова за поддръжката на публиката. „Ако сме способни да отбележим два гола, те ще вкарат третия“. Крилото Алберт Луке: „пред клуба стои историческата възможност да се класира на 1/2-финалите и да направи края на сезона много емоционален. Ще бъде доста трудно“.

На 7 април 2004 г за пореден път стана ясно, че във футбола чудесата са възможни. Ирурета приветства Виктор Санчес след контузия и постави на терена цялата налична артилерия, докато треньорът на Милан Анчелоти не пожела да поеме рискове и използва всичките си титуляри. Още от самото начало стана ясно, че тази битка е далеч от загубена.

„СуперДепор“ беше като ураган в първите минути и постави Милан под сериозен натиск. Валтер Пандиани отбеляза жадувания ранен гол. Уругваецът овладя центриране отляво, финтира Паоло Малдини и шутира, провирайки топката между краката на италианеца и покрай Дида за 1:0. Началото беше желано за Депортиво и точно това, което миланистите не искаха.



Привържениците на „Риасор“ окуражиха отбора и той заигра в яростен ритъм. Нямаше време за бавни изпълнения на пряк свободни и ъглови удари, а страстта се превърна в поредица възможности. Милан достигна до възможност да изравни, когато Кака остана очи в очи с Молина. Стражът на Депортиво задържа концентрацията си над топката, спаси опита на Кака и топката се търкулна пред вратата, а отбраната я изчисти. Решаващо спасяване, което предотврати възможността да има продължения, ако Депортиво успееше да отбележи 4 гола.

Милан не показа много през първото полувреме. Движението на „росонерите“ изглеждаше мудно и необичайно защитата трепереше пред натиска на галисийците. Мечтаният сценарий за Депортиво стана факт в 35-ата минута, когато Валерон засече с глава центриране на Луке и домакините вече бяха на гол от чудото. „Риасор“ полудя и трибуните едва не се сринаха от шума и движението на публиката. Междувременно Милан изглежда се сви пред лицето на такъв агресивен противник.

В 44-ата минута задачата изглеждаше изпълнена, когато Луке се възползва от грешка на Неста и остана сам срещу Дида. Прецизният му удар с левия крак прати топката в горния ъгъл и съкруши италианците. Моменти по-късно съдията даде края на първото полувреме, а отборът на Депортиво влезе в съблекалните с желание възможно най-бързо да се върне на терена.



След почивката миланистите вече бяха на игрището, докато „синьо-белите“ бавно стъпваха по тревата, като гладиатори пред жертвите си. Това имаше ефект и „росонерите“ бяха смутени в началото на второто полувреме. Задържаха доста топката, но създадоха само едно опасно положение, пропуснато от Томасон. След като Анчелоти извади Пирло остротата на гостите се притъпи.

Междувременно Ирурета също направи промени, пускайки Фран на мястото на Луке. Обичайна смяна за този сезон. Смъртоносните движения на Фран довършваха съперниците, но този път талантливият халф сам обра овациите. Негов удар отляво рикошира в Кафу достатъчно, за да остави Дида безпомощен – 4:0. Все още дебнеше опасността Милан да доведе мача до продължения, ако успее да се разпише веднъж. Италианският отбор изглеждаше мъртъв и нямаше никаква възможност да спаси мача и достойнството си.



Невероятното завръщане на „СуперДепор“ написа нова страница в историята на Шампионската лига. Победата с 4:0 направи Депортиво първият отбор преодолял дефицит от три гола в първия мач в най-престижния европейски турнир. Треньорът Ирурета изпадна в беда, след като беше обещал да извърви разстоянието до Сантиаго де Компостела на колене, ако отборът му отстрани Милан. Той извървя пътя през лятото, като му беше простено, че стъпваше нормално, редом до помощниците си.

Депортиво (Ла Коруня) – Милан 4:0 (3:0)

1:0 – Пандиани (5 мин)
2:0 – Валерон (35)
3:0 – Луке (44)
4:0 – Фран (76)

Депортиво: Молина, Мануел Пабло, Жорже Андраде, Найбет, Ромеро, Виктор Санчес, Серхио (86 – Душер), Мауро Силва, Луке (65 мин – Фран), Валерон (90 – Джалминя), Пандиани

Милан: Дида, Кафу, Неста, Малдини, Панкаро (77 – Руй Коща), Гатузо, Пирло (59 мин – Сержиньо), Зеедорф, Кака, Шевченко, Томасон (67 – Индзаги)

Жълти картони: Виктор Санчес, Пандиани (Д); Пирло (М)

Съдия: Урс Майер (Швейцария)
Стадион: „Риасор“, 30 000 зрители

Няма коментари:

Публикуване на коментар