четвъртък, 15 септември 2016 г.

КНК 1988: Мехелен тушира надменен Аякс



В Страсбург Аякс стана петият отбор, който се провали да спечели два последователни финала. Негов екзекутор беше Мехелен от фламандската част на Белгия, който се наслади на кратък престой под светлините на вътрешната и европейската сцена. Иронично Аякс беше детрониран от отбор с холандска връзка. Треньорът беше бивш наставник на Аякс – Аад де Мос, Ервин Куман беше ключова фигура в халфовата линия, а нападателят Пиет ден Боер в партньорство с израелеца Ели Охана, бяха инструментални в отнасянето на трофея към фламандските земи.
Аякс премина през забележителни промени за 12 месеца. Марко Ван Бастен беше продаден на Милан, а Йохан Кройф също напусна, оставяйки поста на Бари Хулсхоф. Той все още разполагаше с осем от играчите, които спечелиха турнира през 1987 г и холандският състав елиминира Дъндолк, Йънг Бойс и Олимпик (Марсилия) по пътя към финала, записвайки впечатляваща победа с 3:0 в Марсилия, благодарение на два гола на Витчге и един на Денис Бергкамп, секунди след като влезе като смяна. Мехелен изхвърли Динамо (Букурещ), Сейнт Мирън и Аталанта без да допусне загуба и изглеждаше впечатляващо в гостуванията.
Сблъсъкът между холандци и белгийци, игран пред публика от 40 000 зрители, не се разви по очакванията на Аякс. Дани Блинд беше изгонен в 16-ата минута и очевидно холандците подценяваха съперника. Единственият гол беше вкаран от Ден Боер в 53-ата минута, а десет от Аякс не можеха да преодолеят вратаря на Мехелен Мишел Прюдом. Още веднъж подценените се изкачиха на върха.

Мехелен – Аякс 1:0 (0:0)

1:0 – Ден Боер (53 мин)

Мехелен: Прюдом, Хофкенс (73 - Теунис), Клайстерс (к), Рутес, Деферм, Сандерс, Де Вилде (60 мин - Демесмаекер), Куман, Емерс, Ден Боер, Охана

Треньор: Аад Де Мос

Аякс: Мензо, Блинд, Ларсон, Вутерс, Верлат (73 - Мейер), Винтер, Шолтен, Мурен (к), Ван`т Шип (57 мин - Бергкамп), Босман, Витчге

Треньор:
Бари Хулсхоф

Червен картон: Блинд (А)

Стадион: „Мейно“, Страсбург
Публика: 39 446 зрители

Съдия: Дитер Паули (Германия)

11 май 1988 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар