петък, 9 септември 2016 г.

КНК 1982: Барселона спечели на собствения си стадион

Отбори са печелили купата в собствения си град, но ФК Барселона стана първият, който я прегърна на собствения си стадион. Отборът на Удо Латек проведе силен сезон, а след равенство 1:1 в Лондон, един гол на Алън Симонсен победи Тотнъм Хотспър на 1/2-финалите. На 1/16-финалите бъдещият носител отстрани Ботев (Пловдив) след 4:1 на "Камп Ноу" и загуба с 0:1 под Тепетата. Това позволи на каталунците да играят финал у дома, който беше подгряване за откриването на Световното първенство.
Симонсен и крилото Хосе „Лобо“ Караско бяха ключовите помощници на един от легендарните голмайстори в испанския футбол – Енрике Кастро „Куини“. Негов гол реши титлата. Противник беше талантливият състав на Стандард (Лиеж), който разполагаше с Мишел Прюдом на вратата, Ерик Геретц и Валтер Мееувс в отбрана, Ги Вандерсмисен и Ари Хаан в халфовата линия и атака, която се състоеше от Симон Тахамата и шведа Бени Вендт. Последният беше обезличен от „Тарзан“ Мигуели.
Стандард постигна убедителна победа срещу Порто на 1/4-финалите, а на 1/2-финалите свали от трона действащия шампион Динамо (Тбилиси) с победи в Белгия и Грузия. Повечето от 110 000 зрители на „Камп Ноу“ бяха вцепенени, когато Вандерсмисен изведе гостите напред в резултата след седем минути игра. Симонсен вкара решаващо попадение точно преди почивката, а след 17 минути игра през второто полувреме, което няма да спечели наградата за Честна игра, Куини се възползва от бързо изпълнен пряк свободен удар от Симонсен и отбеляза победния гол. Мееувс беше изгонен и Барселона спечели купата за втори път.
Барселона – Стандард (Лиеж) 2:1 (1:1)

0:1 – Вандерсмисен (7 мин)
1:1 – Симонсен (45)
2:1 - „Куини“ Кастро (62)

Барселона:
Урутикоечеа, Миранд, Алексанко, „Мигуели“ Бланкуети (к), „Маноло“ Торал, Санчес, Виго, Мортайа, Симонсен, „Куини“ Кастро, Караско

Треньор: Удо Латек

Стандард (Л): Прюдом, Геретц (к), Мееувс, Поел, Плесерс, Даерден, Вандерсмисен, Хаан, Ботерон, Тахамата, Вендт

Треньор: Раймон Готал

червен картон: Мееувс (С)

Стадион: „Камп Ноу“, Барселона
Публика: 110 000 зрители

Съдия: Валтер Ешвейлер (Германия)

12 май 1982 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар