понеделник, 12 септември 2016 г.

КНК 1985: Евертън беше твърде силен за Рапид (Виена)



В страхотен сезон Евертън стана шампион на Англия и спечели Купата на носители на национални купи. Хауърд Кендал изгради компактен отбор с уелския вратар Невил Саутхол и защита твърда като скала, която допусна два гола в девет мача. Питър Рийд, Тревор Стивън и Кевин Шийди бяха средната линия, а шотландският нападател Анди Грей беше режещия бръснач. Доказателството, че са достатъчно добри за европейски корона дойде на 1/2-финалите срещу Байерн (Мюнхен). „Карамелите“ завършиха 0:0 в Германия и въпреки че Дитер Хьонес даде на немците преднина от 1:0 на полувремето, Греъм Шарп, Грей и Стивън подсигуриха успех с 3:1.
Съперник на финала в Ротердам беше Рапид (Виена), който възкръсваше от мъртвите повече от веднъж. Загуба с 0:3 от Селтик в Глазгоу беше заличена, защото австрийски играч беше ударен от предмет от трибуните и Рапид спечели преиграването в Манчестър с 1:0. После виенчани преодоляха ново поражение с 0:3, но от Динамо (Дрезден) в ГДР на 1/4-финалите. Пред своя публика Рапид би 5:0.
В Ротердам нямаше нова история за феникса и пепелта. Австрийците бяха обезличени от нарастващата сила на Евертън през второто полувреме. Грей и Стивън дадоха преднина от 2:0, а ветеранът Ханс Кранкъл върна Рапид в играта седем минути преди края на двубоя. Шийди уби австрийските надежди две минути по-късно. Две седмици по-късно катастрофата на „Хейзъл“ предизвика европейско наказание за английските клубове и Евертън не можеше да защити завоювания трофей.
Евертън – Рапид (Виена) 3:1 (0:0)

1:0 – Грей (58 мин)
2:0
– Стивън (72)
2:1 – Кранкъл (83)
3:1 – Шийди (85)

Евертън: Саутхол (к), Стивънс, Ратклиф, Маунтфийлд, Ван ден Хауве, Стивън, Рийд, Брейсуел, Шийди, Грей, Шарп

Треньор: Хауърд Кендал

Рапид (Виена): Консел, Лайнер, Вебер, Гаргер, Браундер, Христич, Киенаст, Кранчар, Вайнхофер (67 - Паненка), Пакулт (60 мин - Грос), Кранкъл (к)

Треньор: Ото Барич

Стадион: „Фейенорд“ („Де Куип“), Ротердам
Публика: 38 500 зрители

Съдия:
Паоло Касарин (Италия)

15 май 1985 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар