понеделник, 26 септември 2016 г.

КНК 1989: Кройф изведе Барселона до трофея срещу Сампдория и откри Стоичков

Йохан Кройф спечели втория си трофей за три сезона, помагайки на Барселона да стане първият клуб с хеттрик от отличия в Купата на носители на национални купи. Въпреки че в звездния състав атаката беше водена от Гари Линекер и Хулио Салинас каталунците трудно се сдобиха с първото място. След две равенства по 1:1 във втория кръг срещу Лех (Познан) се стигна до дузпи, спечелени с 5:4. На 1/4-финалите срещу Орхус за 180 минути Барса отбеляза само един гол. Съставът навлезе във форма на 1/2-финалите, където победи ЦФКА Средец (ЦСКА София) с 6:3, като и трите гола за българите отбеляза Христо Стоичков.
Противникът на финала в Берн беше Сампдория, воден от бившия треньор на Реал (Мадрид) Вуядин Бошков, със знаменита атака в лицето на Джанлука Виали и Роберто Манчини. След елиминирането на Норкьопинг и Карл Цайс (Йена), италианците имаха нужда от правилото за голове на чужд терен, за да преодолеят Динамо (Букурещ) на 1/4-финалите. Това ги изправи лице в лице с действащия носител Мехелен. След изоставане с 0:2 в Белгия Виали вкара скъпоценен гол на чужд терен. В Генуа три гола в последните 22 минути отредиха място на финала, който събра публика от 40 000.
Опитът на Сампдория беше подронен от контузии, а Салинас преодоля Палиука в 4-ата минута и нанесе ранен удар от който генуезците не успяха да се възстановят. Задържаха минималното изоставане до 79-ата минута, когато десният бек Луис Лопес Рекарте удвои аванса на Барселона, само четири минути след като влезе като смяна.

Барселона – Сампдория 2:0 (1:0)

1:0 – Салинас (4 мин)
2:0 – Рекарте (79)

Барселона: Субисарета, Мила (60 мин - Солер), Пирес, Алексанко (к), Ортега, Амор, Сакристан, Фернандес, Линекер, Салинас, Бегиристайн (74 – Рекарте)

Треньор: Йохан Кройф

Сампдория:
Палиука, Манини (27 мин – С. Пелегрини), Пари, Л. Пелегрини (к) (50 - Бономи), Салсано, Лана, Муньос, Сересо, Досена, Виали, Манчини

Треньор: Вуядин Бошков

Стадион: „Ванкдорф“, Берн
Публика: 42 707 зрители

Съдия: Джордж Кортни (Англия)

10 май 1989 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар