понеделник, 8 октомври 2012 г.

КЕШ 1975: Байерн се затвърди на върха

Байерн стана петият отбор успешно защитил Купата на европейските шампиони, печелейки турнира през 1974/75 г, с късни голове на Франц Рот и Герд Мюлер подсигуриха победа срещу Лийдс в Париж. Хората на Детмар Крамер отпразнуваха успеха, който спаси иначе разочароващ сезон – десето място в първата немска дивизия. Така беше подготвен терена за хеттрик от най-престижния европейски трофей 12 месеца по-късно.

Всъщност Байерн беше във форма само на полуфиналите, като преди това с мъка отстрани Магдебург и Арарат (Ереван). На 1/2-финалите срещна Сент Етиен, който преодоля поражение с 1:4 от Хайдук, за да достигне тази фаза. След нулево равенство във Франция последва победа за баварците с 2:0 на Олимпиащадион в Мюнхен. От другата страна Лийдс преодоля лесно Цюрих и Уйпещ, преди да преодолее Барселона на Кройф и Неескенс във фазата на последните четири.

С общ резултат 3:2 момчетата на Дон Реви изравниха постижението на каталунския клуб да са стигали до финал в трите европейски турнира. Също така придобиха и навик да губят на голямата сцена, а кампанията на Байерн завърши в блясъка на славата.

Байерн – Лийдс 2:0 (0:0)

1:0 – Рот (71 мин)
2:0 – Мюлер (81)

Байерн: Майер, Андерсон (4 мин – Вайс), Дюрнбергер, Шварценбек, Бекенбауер (к), Рот, Торстенсон, Зобел, Мюлер, Хьонес (42 - Вундер), Капелман

резерви: Румениге, Вайс, Робъл

Треньор: Детмар Крамер

Лийдс: Стюърт, Риъни, Грей, Бремнър (к), Мейдлей, Хънтър, Лоримър, Кларк, Джордан, Гилис, Йорат (80 мин – Грей)

резерви: Ледерен, Чери, Хамптън, Маккензи

Треньор: Джими Армфийлд

Жълти картони: Шварценбек (Б), Риъни, Хънтър (Л)

Стадион: „Парк де Пренс“
Публика: 48 374 зрители

Съдия: Мишел Китабджиан (Франция)
 
28 май 1975 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар