сряда, 17 октомври 2012 г.

КЕШ 1984: Йън Ръш и дузпите отново издигнаха Ливърпул


Ливърпул се завърна към спомените от първия си триумф в Купата на европейските шампиони, за да вдигне трофея за четвърти път през 1983/84 г. Ключ към техния успех беше уелският национал Йън Ръш. Въпреки че не успя да се разпише срещу Одензе в първия кръг, хищническият му инстинкт помогна три трудни гостувания да завършат в полза на „червените“. Ръш вкара единствения гол срещу Атлетик (Билбао) на „Сан Мамес“ във втория кръг, а после затвърди победи с 1:0 на „Анфийлд“ с гол и два срещу Бенфика и Динамо (Букурещ).

Румънският отбор отстрани носителя Хамбургер ШФ във втория кръг, но Ръш успокои нервите в Ливърпул и осигури четвърто участие на финал в последните осем години. Забележително е, че този турнир беше почти британска афера, след като Дънди Юнайтед беше на 90 минути от последната среща. Шотландският шампион победи Рома с 2:0 в първия 1/2-финал на своя „Танадис Парк“, за да загуби с 0:3 в Рим от състава на Нилс Лидхолм. Шведският ветеран в треньорството сглоби звезден отбор, включващ бразилците Фалкао и Тониньо Серезо и италианците Бруно Конти и Роберто Пруцо.

Да играеш финал на собствения си „Олимпико“ се оказа нож с две остриета. Пруцо успя да заличи преднината от ранен гол на Фил Нийл, но с напредването на срещата италианският отбор зацикли под тежестта на очакванията. Така се стигна до дузпи, където не вратарят на „червените“ Брус Гробелар спаси отбора си, а немощта на играчите на Рома. Конти и Франческо Грациани пропуснаха, оставяйки Алън Кенеди да реализира печелившата дузпа за отбора на Джо Фаган. За пръв път съдбата на купата беше решена от лотарията на бялата точка.

Ливърпул – Рома 1:1 (1:1), 4:2 след дузпи

1:0 – Нийл (13 мин)
1:1 – Пруцо (42)

Дузпи

Никол – пропуск / Ди Бартоломей – гол
Нийл – гол / Конти – пропуск
Сунес – гол / Ригети – гол
Ръш – гол / Грациани – пропуск
Кенеди – гол

Ливърпул: Гробелар, Нийл, Кенеди, Лоуренсън, Уилън, Хансен, Далглиш (94 - Робинсън), Лий, Ръш, Джонстън (72 мин - Никол), Сунес (к)

резерви: Болдър, Ходжсън, Гилеспи

Треньор: Джо Фаган

Рома: Танкреди, Напи, Нела, Ригети, Фалкао, Бонети, Конти, Серезо (115 – Струкели), Пруцо (64 мин – Киерико), Ди Бартоломей (к), Грациани

резерви: Малджиолио, Оди, Винченци

Треньор: Нилс Лидхолм

жълти картони: Нийл (Л), Конти (Р)
Стадион: „Олимпико“
Публика: 69 693 зрители

Съдия: Ерик Фредриксон (Швеция)

Няма коментари:

Публикуване на коментар