понеделник, 1 октомври 2012 г.

КЕШ 1968: Мат Бъзби изведе Манчестър Юнайтед до върха

Британското господство продължи втори сезон, като през 1967/68 г Манчестър Юнайтед отбеляза десетгодишнината от трагедията в Мюнхен, вдигайки Купата на европейските шампиони срещу Бенфика в Лондон. „Червените дяволи“ вдигнаха ръкавицата, след като носителят Селтик отпадна от Динамо (Киев) в първия кръг. Те победиха Хибърниънс, Сараево, Гурник (Забже) и Реал (Мадрид) по пътя към „Уембли“, оцелявайки през доста уплах по трасето.

Отборът на Мат Бъзби не успя да спечели нито едно гостуване, статистика, която почти им костваше скъпо на 1/2-финалите. Губейки с 1:3 в Мадрид, Юнайтед се изправяше пред четвърто отпадане на тази фаза на турнира, докато късни голове на Дейвид Садлър и Бил Фоулкс не ги спасиха за 4:3 общ резултат.


Междувременно Бенфика стана първият отбор спечелил битка по новото правило за голове на чужд терен. То помогна да бъде преодолян Гленторан в първия кръг, за да последват успехи срещу Сент Етиен, Вашаш и Ювентус – 3:0 общ резултат на 1/2-финалите. Португалският късмет свърши на финала на „Уембли“, точно както две години по-рано на 1/2-финалите на Мондиал 66 на мача Португалия – Англия. Спасяването на Алекс Степни на удар на Еузебио в края изпрати мача в продължения. Преди това Хаиме Гарсия неутрализира попадението на Боби Чарлтън в 54-ата минута. Оцелелият от Мюнхен Чарлтън вкара отново и вече нямаше съмнение кой ще спечели, а Джордж Бест и Браян Кид също се записаха сред голмайсторите.

Манчестър Юнайтед – Бенфика 4:1 (1:1, 0:0) след продължения

1:0 – Чарлтън (54 мин)
1:1 – Граса (75)
2:1 – Бест (93)
3:1 – Кид (94)
4:1 – Чарлтън (99)

Манчестър Юнайтед: Степни, Бренън, Фоулкс, Садлър, Дън, Креранд, Чарлтън (к), Стайлс, Бест, Кид, Астън

Треньор: Мат Бъзби

Бенфика: Енрике, Калисто, Фернандес, Сантос, Крус, Граса, Колуна (к), Аугусто, Торес, Еузебио, Симоеш

Треньор: Отто Глория

Стадион: „Уембли“
Публика: 92 225 зрители

Съдия: Конкето Ло Бело (Италия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар