неделя, 30 септември 2012 г.

КЕШ 1967: Селтик проби катеначото и завладя Европа

Беше непредотвратимо. Рано или късно Интер на Ерера, Интер на катеначото, на маргиналните победи, трябваше да плати за отказа да играе красив футбол“. Това написа португалският вестник „Мундо Деспортиво“, след като Селтик стана първият нелатински носител на Купата на европейските шампиони през 1966/67 г.

Победата на шотландския отбор дойде след открита игра срещу „негативния футбол“ на Интернационале (Милано), но ще се запомни повече с това, че мениджърът Джок Стeйн подреди десет родени в Глазгоу играчи на националния стадион в Лисабон. Местните момчета се справиха добре, отвръщайки на ранния гол на Сандро Мацола от дузпа и разрушителната тактика на Интер. С попадения през второто полувреме на Томи Гемел и Стив Чалмърс „детелините“ обърнаха резултата.

Италианският отбор беше фаворит да вдигне трофея. Въпреки че им бе нужен трети мач, за да отстранят ЦСКА (София) на 1/2-финалите, „нерадзурите“ елиминираха шампиона Реал (Мадрид) на 1/4-финалите с общ резултат 3:0. Качеството на Селтик също беше ясно след отстраняването на Цюрих, Нант, Войводина и Дукла (Прага).

Най-трудните им сблъсъци бяха на 1/4-финалите срещу Войводина, изненадващият палач на Атлетико (Мадрид) във втория кръг. 1:0 на „Селтик Парк“ след 0:1 в Югославия и момчетата на Стейн бяха готови да се подхлъзнат на банановата кора да играят трети мач, но се отърваха с гол с глава на Били Макнийл в 89-ата минута. През този сезон голямо постижение записа и Линфийлд. Шампионът на Северна Ирландия достигна 1/4-финалите, където загуби с 0:1 от ЦСКА в София, след 2:2 в Белфаст.

Селтик – Интер 2:1 (0:1)

0:1 – Мацола (7 мин) дузпа
1:1 – Гемел (63)
2:1 – Чалмърс (84)

Селтик: Симпсън, Крейг, Макнийл (к), Кларк, Гемел, Мърдок, Аулд, Джонстън, Уолъс, Чалмърс, Ленъкс

Треньор: Джок Стейн

Интер: Сарти, Пики (к), Бургнич, Гуарнери, Факети, Бедин, Бицикли, Корсо, Доменгини, Мацола, Капелини

Треньор: Еленио Ерера

Стадион: Национален, Лисабон
Публика: 45 000 зрители
 
Съдия: Курт Ченшер (ФРГ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар