четвъртък, 20 септември 2012 г.

КЕШ 1958: И Милан не може да спре Реал (Мадрид)

Реал (Мадрид) стана европейски шампион за трети пореден път през 1957/58 г, но турнирът беше помрачен от самолетната катастрофа сполетяла отбора на Манчестър Юнайтед в Мюнхен. Осем футболисти умират, сред които английските национали Роджър Бърн, Дънкан Едуардс и Томи Тейлър, след като самолетът се разбива при излитане след презареждане с гориво след 1/4-финалната победа над Цървена звезда.

Мениджърът на отбора Мат Бъзби също е сериозно пострадал, а Юнайтед губи от Милан на 1/2-финалите, въпреки победата с 2:1 на „Олд Трафорд“ в първия мач. Това не бе първият път, в който италианският отбор продължава трудно напред. На миланистите им трябваше трети мач на неутрален терен в Цюрих, за да отстранят Рапид (Виена) в предварителния кръг на турнира.

Междувременно пътят на Реал до финала беше доста по-гладък. Шампионът вкара шест на Антверпен на „Чамартин“, за да продължи с осем срещу Севиля. Мадридчани пренесоха опустошителната си домакинска форма и в 1/2-финалите, където Вашаш беше победен с 4:0, преди да се поздрави с успех 2:0 в Будапеща.

Финалът на стадион „Хейзъл“ в Брюксел беше среща на два европейски отбора от тежка категория. Испанците се бяха подсилили с нападателя на Реймс Раймон Копа, а италианците можеха да разчитат на южноамериканците Хуан Скиафино и Ернесто Грило. Ключовата фигура в мача беше Алфредо Ди Стефано. Той отбеляза един от двата изравнителни гола за Реал, преди Пако Дженто да наклони везните в полза на „Белия балет“ за 3:2 във второто продължение.

Реал (Мадрид) – Милан 3:2 (2:2, 0:0) след продължения

0:1 - Скиафино (59 мин)
1:1 – Ди Стефано (74)
1:2 – Грило (77)
2:2 – Риал (79)
3:2 – Дженто (107)

Реал (Мадрид): Алонсо (к), Атиенса, Сантамария, Лесмес, Сантистебан, Сарага, Копа, Хосеито, Ди Стефано, Риал, Дженто

Треньор: Луис Карнилия

Милан: Солдан, Фонтана, Малдини, Бералдо, Бергамаски, Радиче, Данова, Лидхолм (к), Скиафино, Грило, Кучиарони

Треньор: Хектор Пуричели

Стадион: „Хейзъл“
Публика: 67 000 зрители

Съдия: Алберт Алстеен (Белгия)

28 май 1958 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар