събота, 29 септември 2012 г.

КЕШ 1966: Европа отново премина във властта на Реал (Мадрид)

Старите навици умират трудно, така че не беше голяма изненада, че Реал (Мадрид) се завърна на пътя на победата през 1965/66 г, за да вземе шестата си Купа на европейските шампиони. Поразяващото за този мадридски отбор беше, че на финала срещу Партизан излезе с 11 испанци, а капитан беше ветеранът Пако Дженто.

Друг стар кокал се наслади на нетолкова публична, но дори по-сладка лебедова песен в първия кръг срещу Фейенорд. Ференц Пушкаш отбеляза четири гола, последните му в Европа, а Реал преодоля загубата с 0:1 в Ротердам, за да продължи с общ резултат 5:1. След това същите малки шансове бяха дадени на Килмарнък и Андерлехт по пътя към 1/2-финалите. Там „Белия балет“ срещна шампиона Интер. Хосе Мартинес Пири подсигури победа с 1:0 на „Чамартин“ преди равенство 1:1 в реванша на „Сан Сиро“, което сложи край на надеждите на Интер за хеттрик от купи в турнира.

Друг забележителен резултат през този сезон се получи в Лисабон. Вдъхновен от Джордж Бест Манчестър Юнайтед наруши 100% домакински рекорд на Бенфика с триумф 5:1, който добави към успеха с 3:2 на „Олд Трафорд“ на 1/4-финалите. Ако в Юнайтед очакваха да отидат до финала в Брюксел, то трябваше да преживеят разочарование. Белградският Партизан отстрани англичаните с общ резултат 2:1 и стана първия финалист от Източна Европа. Още едно разочарование се готвеше и на финала, когато Велибор Васович изведе югославския клуб напред в резултата на стадион „Хейзъл“. Този път Реал имаше отговор и чрез головете на Амансио Амаро и Фернандо Серена в последните 20 минути взе трофея.

Реал (Мадрид) – Партизан 2:1 (0:0)

0:1 – Васович (55 мин)
1:1 – Амансио (70)
2:1 – Серена (76)

Реал: Аракуистаин, Пачин, Де Фелипе, Соко, Мартинес, Пири, Веласкес, Серена, Амаро, Гросо, Дженто (к)

Треньор: Мигел Муньос

Партизан: Шошкич, Юсуфи, Васович (к), Рашович, Михайлович, Ковачевич, Бецеяч, Байич, Хасанагич, Галис, Пирмайер

Треньор: Абдула Гегич

Стадион: „Хейзъл“
Публика:
46 745 зрители

Съдия: Рудолф Крайтлайн (ФРГ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар