петък, 28 септември 2012 г.

КЕШ 1965: Интер на Ерера - завинаги в историята

Измежду 31 отбора, които влязоха в битка през 1964/65 г, Интернационале отново беше №1. „Нерадзурите“ повториха постижението на Реал (Мадрид) и Бенфика да спечелят купата в две поредни години, побеждавайки лисабонските „орли“ с 1:0 на финала на „Сан Сиро“. Теренът беше наводнен и кален, но и подхода към победата беше подобен. Този успех не беше за пуристи.

Появявайки се на четвърти финал за пет години, Бенфика имаше проблем освен с условията, които затрудниха техния стил на подавания, както и с гола на Жаир малко преди полувремето. Със сигурност късметът беше на страната на италианците от мига, в който УЕФА реши финала да бъде на техния стадион – прецедент започнат през 1956/57 г, когато Реал (Мадрид) среща Фиорентина на „Чамартин“.

Фортуна също беше гост в публиката, когато Интер премина Рейнджърс на 1/4-финалите. Отново и срещу Ливърпул, когато беше преодолян дефицит от 1:3 за победа с общ резултат 4:3 на 1/2-финалите. Европейският дебютант Ливърпул оспори редовността на гола на Хоакин Пейро, след като нападателят открадна тупната топка от вратаря Томи Лоурънс.

Докато Интер имаше проблеми, Бенфика обра точките за артистично присъствие. Еузебио и компания засрамиха Реал (Мадрид) с 5:1 на „Да Луш“ на 1/4-финалите, унижавайки и Вашаш с 5:0 на 1/2-финалите. Това си остана най-доброто за лисабонци в турнира.

Интер – Бенфика 1:0 (1:0)

1:0 – Жаир (42 мин)

Интер: Сарти, Бургнич, Факети, Бедин, Гуарнери, Пики, Жаир, Мацола, Пейро, Суарес, Корсо

Треньор: Еленио Ерера

Бенфика: Перейра, Кавем, Крус, Германо, Мачадо, Нето, Аугусто, Колуна, Торес, Еузебио, Симоеш

Треньор: Елек Шварц

Стадион: „Сан Сиро“
Публика: 85 000 зрители

Съдия: Готфрид Диенст (Швейцария)

Няма коментари:

Публикуване на коментар