четвъртък, 20 септември 2012 г.

КЕШ 1959: Познат финал, познат шампион

Сезон 1958/59 г видя повторение на първия финал за Купата на европейските шампиони между Реал (Мадрид) и Реймс. В състава на Алберт Бато личеше името на Жуст Фонтен – нападателят на френския национален отбор, който реализира 13 гола на Световното първенство през 1958 г. Именно Фонтен вкара два пъти, за да навакса Реймс загубата с 0:2 от първия 1/4-финал срещу Стандард (Лиеж) и да продължи с общ резултат 3:2.

Фонтен и компания трябваше да обръщат дефицит и на 1/2-финалите срещу Йънг Бойс, въпреки че не бяха сами в мъките си. Реал, подсилен от пристигането на унгарското величие Ференц Пушкаш, имаше нужда и от намесата на Фортуна в 1/2-финалите срещу градския съперник Атлетико. „Дюшекчиите“ се класираха за турнира, като подгласници на Реал в първенството на Испания предния сезон, но в тези мачове изобщо не бяха вторите по сила. След поражение с 1:2 на „Чамартин“ Атлетико доведе схватката до трети мач, след успех с 1:0 с гол на Енрике Колар. Класата на Пушкаш си каза своето в преиграването, когато „Галопиращия Майор“ заби третия и решаващ гол.

Друго велико име от средата на 50-те години не успя да остави по-дълбока следа – Уулвърхемптън Уондърърс отпадна от Шалке 04 в първия кръг. Испанските очаквания се оправдаха във финала с голове на Енрике Матеос и Алфредо Ди Стефано, които заличиха липсата на Пушкаш и ранната контузия на Раймон Копа – 2:0 за до момента трикратния първенец на Европа.

Реал (Мадрид) – Реймс 2:0 (1:0)

1:0 – Матеос (1 мин)
2:0 – Ди Стефано (47)

Реал: Домингес, Маркитос, Сантамария, Сарага (к), Сантистебан, Руис, Копа, Матеос, Ди Стефано, Риал, Дженто

Треньор: Луис Карнилия

Реймс: Колона, Родзик, Жонке (к), Жираудо, Пенверне, Леблон, Ламартин, Блиар, Фонтен, Пиантони, Венсан

Треньор: Алберт Бато

Стадион: „Некерщадион“
Публика: 72 000 зрители

Съдия: Алберт Душ (ФРГ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар