четвъртък, 20 септември 2012 г.

КЕШ 1957: Спорна дузпа задържа Реал на трона

Второто издание на Купата на европейските шампиони видя ново име на сцената. Манчестър Юнайтед послуша съвета на Футболната лига да се присъедини към стартиращите надпреварата 22 клуба. Отборът на Мат Бъзби изтри всички съмнения около отношението си към турнира с победа 10:0 над Андерлехт.

Друга част от предварителния кръг бяха мачовете на Борусия (Дортмунд) срещу люксембургския Спора, като се стигна до трета среща след общ резултат 5:5 от първите две. По това време още няма правило за головете на чужд терен и дортмундци побеждават в решителния мач, за да отпаднат от Юнайтед в следващия етап. „Червените дяволи“ преодоляват и 1/4-финалите срещу Атлетик (Билбао) с общ резултат 6:5.

Следващото ниво е последно за англичаните, които губят от Реал с 1:3 в Мадрид и завършват 2:2 у дома. Така испанците достигат до решителния мач на своя стадион „Чамартин“. От УЕФА са дали домакинството на испанския отбор предното лято и само Рапид (Виена) изглеждаше способен да му отнеме шанса да защити титлата си пред собствена публика. Австрийският клуб, заедно с други топ отбори от Чехословакия, Унгария и Югославия, беше пионер в европейските клубни надпревари с участия за купа Митропа през 30-те години. Виенчани преодоляха загуба с 2:4 в Мадрид, за да триумфират с 3:1. В третия мач европейският шампион наложи волята си с 2:0.

На финала чакаше италианският Фиорентина, в чийто отбор бяха нападателите Бепе Вирджили, Мигел Монтуори и бразилското крило Жулиньо Ботельо. „Виолетовите“ елиминираха Грасхопър и Цървена звезда, но така и не се върнаха в мача след спорната дузпа в 70-ата минута, реализирана от Алфредо Ди Стефано. Пако Дженто оформи крайното 2:0, оставяйки капитана Мигел Муньос да получи купата от генерал Франко.

Реал (Мадрид) – Фиорентина 2:0 (0:0)

1:0 – Ди Стефано (69 мин) дузпа
2:0 – Дженто (75)

Реал (Мадрид): Алонсо, Торес, Маркитос, Лесмес, Муньос (к), Сарага, Копа, Матеос, Ди Стефано, Риал, Дженто

Треньор: Хосе Виялонга Йоренте

Фиорентина: Сарти, Манини, Орзан, Червато (к), Скарамучи, Сегато, Жулиньо, Гратон, Вирджили, Монтуори, Прини

Треньор: Фулвио Бернардини

Стадион: „Чамартин“
Публика: 124 000 зрители

Съдия: Лео Хорн (Холандия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар