понеделник, 24 септември 2012 г.

КЕШ 1961: Бенфика наруши хегемонията на Реал


Футболните музи бяха добри към Реал (Мадрид). През сезон 1960/61 г монополът на футболистите в бяло приключи. Силите се изместиха от едната иберийска столица към другата – Лисабон.

Всъщност Бенфика дори не победи шампиона. Тази задача се падна на Барселона, който поправи неуспеха си от предната година, елиминирайки „Белия балет“ с 4:3 общ резултат във втория етап. Два гола на испанския национал Луис Суарес направиха Барселона първия отбор в историята на турнира избегнал загуба в Мадрид. Равенството 2:2 беше последвано от триумф с 2:1 на „Камп Ноу“ в реванша. Последваха победи над Храдец Кралове на 1/4-финалите и Хамбургер ШФ на 1/2-финалите (макар и с трети мач). Успехите направиха каталунците фаворити, но в Бенфика имаха други идеи.

Португалците постигнаха комфортни победи срещу Уйпещ, Орхус и Рапид (Виена). Най-сериозното препятствие пред играчите на Бела Гутман беше проблемът с публиката във Виена, който доведе до прекратяването на реванша от 1/2-финалите при общ резултат 4:1 за Бенфика. Финалът в Берн щеше да бъде доста по-напрегнат. Шандор Кочиш и Золтан Шибор вкараха за Барселона на същия стадион на който седем години по-рано загубиха световната титла с родната си Унгария. Попадения против логиката на играта на Жозе Агуас, Марио Колуна и автогол на Антонио Рамайец извадиха трофея от испанските ръце. „Орлите“ полетяха.

Бенфика – Барселона 3:2 (2:1)

0:1 – Кочиш (20 мин)
1:1 – Агуас (30)
2:1 – Рамайец (32) автогол
3:1 – Колуна (55)
3:2 – Шибор (75)

Бенфика: Перейра, Жоао, Фигуейредо, Мартинс, Нето, Крус, Аугусто, Сантана, Агуас (к), Колуна, Кавем

Треньор: Бела Гутман

Барселона: Рамайец, Фончо, Генсана, Грасиа, Вергес, Гарай, Кубала, Кочиш, Еваристо, Луис Суарес, Шибор

Треньор: Енрике Орисаола

Стадион: „Ванкдорф“
Публика: 33 000 зрители

Съдия: Готфрид Диенст (Швейцария)

31 май 1961 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар