понеделник, 15 октомври 2012 г.

КЕШ 1982: Звездният път на Астън Вила

През май 1982 г едно име в английския футбол беше на устните на феновете навсякъде – Астън Вила, европейски шампион. Успехът на бирмингамци беше неочакван, тъй като това бе първият им сезон в турнира. Но триумфът съвсем не бе незаслужен.

Ливърпул беше фаворит в развяването на флага на Англия, докато не се подхлъзна на бананова кора, подложена от ЦСКА (София). Смазан с разлика на „Анфийлд“ 12 месеца по-рано, българският отбор си отмъсти на шампиона на 1/4-финалите. Сега беше ред на Вила да впечатли. Съставът на Тони Бартън продължи с голове на чужд терен срещу Динамо (Берлин) във втория кръг, а после на 1/4-финалите премина Динамо (Киев) след 0:0 в СССР и 2:0 у дома. Андерлехт беше следващия тежък съперник. Белгийският клуб даваше заявка за пето участие на европейски финал, но единственото попадение на Тони Морли прати Вила в спор за трофея.

Последната спирка за бандата на Бартън беше в Ротердам. Там ги очакваше Байерн (Мюнхен), който отстрани ЦСКА (София) със 7:4 общ резултат с по два гола на Паул Брайтнер и Карл-Хайнц Румениге в реванша в Мюнхен. Ключовият момент в последния мач не беше ранната смяна на контузения вратар на Вила Джими Римър с младока Найджъл Спинк, а Питър Уид, който засече центриране на Морли през второто полувреме за крайното 1:0.

Астън Вила – Байерн (Мюнхен) 1:0 (0:0)

1:0 – Уид (67 мин)

Астън Вила: Римър (9 мин – Спинк), Суейн, Уилямс, Евънс, Макнаут, Мортимър (к), Бремнър, Шоу, Уид, Коуънс, Морли

резерви: Гибсън, Блеър, Хърд, Гедис

Треньор: Тони Бартън

Байерн: Мюлер, Дремлер, Хорсман, Вайнер, Аугенталер, Краус (78 – Нидермайер), Дюрнбергер, Брайтнер (к), Хьонес, Мати (51 мин – Гютлер), Румениге

резерви: Юнгханс

Треньор: Пал Шемай

жълти картони: Уилямс (А)

Стадион: „Де Куип“
Публика: 45 000 зрители

Съдия: Жорж Конрат (Франция)

Няма коментари:

Публикуване на коментар