четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Манчестър Юнайтед на колене на "Олд Трафорд" - 2001 г



Преди този мач Депортиво (Ла Коруня) зашемети Испания и останалата част от Европа с победите си в испанските турнири, но все още не беше приет като част от елита на европейския футбол. Този двубой щеше да промени всичко, защото щеше да постави на колене един от най-престижните клубове на планетата. По това време Манчестър Юнайтед бе прибавил към требъла от сезон 1998/1999 г шампионски титли от 1999/2000 и 2000/2001 г, за да стане четвъртият отбор с три поредни първи места в крайното класиране в Англия.

Както можеше и да се очаква съставът от Манчестър беше пълен със звезди. Лоран Блан водеше защитата, Райън Гигс, Рой Кийн и Пол Скоулс блестяха в халфовата линия, а основната заплаха в атака беше Рууд Ван Нистелрой, който дойде през лятото срещу 19 милиона паунда, отбелязвайки 23 гола в 32 мача във Висшата лига, записвайки рекорд в края на сезона с осем поредни двубоя, в които се разписа.

В Юнайтед търсеха отмъщение, защото това не беше първата среща между двата клуба. Седмица преди това на "Риасор" се бе провел първият сблъсък. Двата клуба се паднаха заедно в Група G в първата групова фаза на Шампионската лига през сезон 2001/2002 г. В третия кръг в Ла Коруня англичаните поведоха с гол на Скоулс, но късни попадения на Пандиани и Найбет оставиха трите точки в Галисия.



Първите 45 минути на "Олд Трафорд" трябва да бъдат запомнени, като едни от най-добрите първи полувремена в историята на европейските турнири. Двата състава показаха най-добрите си оръжия и предложиха концерт на нападателния футбол, който доведе до четири попадения, а три от тях паднаха за четири минути. Въпреки че стадионът на Юнайтед предразполага към уважение треньорът Хавиер Ирурета предложи нападателна схема с Душер, Валерон и Серхио в средата. Депор изненада с играта си, особено с бързите преходи от защита в атака и продължителните си опити за пробиви по крилата.

Домакините започнаха с превъзходство и основаха играта си върху Гигс и Скоулс, а скоро Ван Нистелрой откри резултата, което накара публиката да очаква комфортна победа. В Депортиво не загубиха смелост и представиха шоу, което се превърна в ураган в последните осем минути.

Всичко започна от едно странно положение в което Серхио се озова сам в малкото наказателно поле и успя да изравни. Ситуация, която британските медии помнят като "комично неразбирателство" между вратаря Бартез и бранителя Браун, които оставиха открит пътя за каталунския халф. Само две минути по-късно Диего Тристан се появи за пръв път, за да засече центриране със страхотен удар с глава, за да прати кълбото в левия горен ъгъл на вратата на Бартез.

Най-доброто предстоеше, като в следващата атака Ван Нистелрой отново се разписа. Голът беше сред най-запомнящите се в историята на турнира, след като холандецът сам премина петима съперници и отблизо прати топката в мрежата. Получи се футбол от най-чист вид. Двата състава показаха защо този спорт е най-популярния на планетата.



Второто полувреме започна със смяна на вратаря за гостуващия отбор. Португалецът Нуно Ерландер Симоеш Еспирито Санто замени контузения Молина, а феновете на Депор се притесниха, защото бившият страж на Порто не получаваше много шансове при Ирурета. Нуно прогони всички страхове, записвайки солидни изяви в дебюта си в Европа за Депортиво, като направи и паметно спасяване срещу Ван Нистелрой.

Междувременно "СуперДепор" все още беше решен да вземе трите точки и продължи с атакуващите си усилия. В крайна смета решителното попадение щеше да дойде благодарение на грешка на другия вратар - Фабиен Бартез, който се опита да предотврати опасност произлязла от дълъг пас от защитата на Депор. Френският национал нито изби топката извън терена, нито я подаде на съотборник, оставяйки я ничия, а Диего Тристан се възползва, за да се разпише с нисък удар извън наказателното поле. Отчаяните промени на мениджъра на домакините Алекс Фъргюсън не попречиха на Депор да задържи преднината си и да постигне една от най-големите победи в историята си.

Успехът беше втори за Депортиво след четири гостувания в Англия в европейски турнири, а галисийският отбор беше в добра позиция да се класира за следващия етап с осем точки от четири двубоя, шест от тях взети от Манчестър Юнайтед. Извън статистиките, този мач донесе бърза слава на клуба и футболисти като Валерон и Тристан, вдъхновявайки голяма група английски привърженици, които сега поддържат Депортиво. Това беше и първата голяма демонстрация на мощ от Депор в Европа, като от този ден момчетата на Хавиер Ирурета вече бяха приети за част от европейския елит. Местният вестник "Ла Вос де Галисия" на следващата сутрин написа, че сега Депор е "по-голям клуб".



Манчестър Юнайтед - Депортиво 2:3 (2:2)

1:0 - Ван Нистелрой (7 мин)
1:1 - Серхио (37)
1:2 - Тристан (39)
2:2 - Ван Нистелрой (40)
2:3 - Тристан (60)

Манчестър Юнайтед: Бартез, Ъруин (85 - Солскяер), Блан, Рони Йонсен (7 мин - Браун), Гари Невил, Гигс, Кийн, Верон, Бекъм, Скоулс (63 - Коул), Ван Нистелрой

Депортиво: Молина (46 мин - Нуно), Ектор, Донато, Найбет, Ромеро (79 - Капдевия), Виктор, Серхио, Душер, Валерон, Амависка, Диего Тристан (82 - Пандиани)

Жълти картони: Верон (М); Виктор, Донато, Ромеро (Д)

Съдия: Херберт Фандел (Германия)
Стадион: "Олд Трафорд", 65 000 зрители

сряда, 17 октомври 2001 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар