понеделник, 3 октомври 2011 г.

Астън Вила - първата голяма жертва на "СуперДепор" в Европа


Наградата за третото място на Депортиво (Ла Коруня) през сезон 1992/1993 г беше първото му участие в европейските турнири. След успех с 5:1 общ резултат над датския Олборг в първия кръг на Купата на УЕФА, на следващия етап стоеше европейският шампион от 1982 г Астън Вила. Срещу всички очаквания англичаните щяха да станат първата голяма жертва на "СуперДепор" в Европа.

В Депортиво имаха увереност преди идването на бирмингамския отбор в Ла Коруня, заради последните резултати и третото място от миналия сезон. Само три дни по-рано Депор би "Дрийтийма" на Йохан Кройф с 1:0 на "Риасор" с гол на бразилската си звезда Бебето и застана на точка зад съперника. По-забележителен беше успехът на защитата до момента - само един допуснат гол от седем кръга, при домакинската загуба с 0:1 от Реал Сосиедад. Отборът изпитваше трудности при бележенето, тъй като в четири срещи не успя да опъне противниковите мрежи.

От своя страна Астън Вила, воден от легендарния Рон Аткинсън вървеше успешно. При идването си мениджъра похарчи доста средства, привличайки английския национал Ърл Барет, Дийн Саундърс, Далиън Аткинсън, Кевин Ричардсън и Рей Хаутън. В добавка на вратата беше Боснич (който после наследи Шмайхел в Манчестър Юнайтед), Макграт, Таунсенд и Далей. През 1993 г Вила стана вицешампион във Висшата лига, оставайки зад Манчестър Юнайтед, който победи за Купата на Лигата през 1994 г. Тази победа лиши "Червените дяволи" от възможността да спечели уникален требъл. Този финал се игра след мачовете с Депортиво.

19 октомври 1993 г

Депортиво: Лиано, Лопес Рекарте, Воро (67 мин - Маркос Валес), Джукич, Рибера, Нандо, Мауро Силва, Донато, Фран, Манхарин (76 - Педро Риеско), Бебето

Астън Вила: Боснич, Барет, Смол, Тийл, Макграт, Ричардсън, Коуънс, Таунсенд, Далей, Саундърс, Аткинсън

1:1 (0:0)

0:1 Саундърс (79 мин)
1:1 Педро Риеско (83)

"Риасор", 26 800 зрители



Два отбора със страхотни играчи във форма си дадоха среща във вторничната вечер на 19 октомври 1993 г на стадион "Риасор". В 3-ата минута Бебето можеше да открие резултата, но пропусна дузпа. Страхотно спасяване на Марк Боснич предотврати тежко начало за англичаните. Депортиво продължи да доминира и трябваше да се оттегли на почивка с преднина. Особено в първите 10 минути, когато на "Риасор" премина буря, но Фран и Манхарин не се възползваха от чисти ситуации.

През второто полувреме картината не се промени и Депортиво продължи да натиска, но не можеше да пробие здравата отбрана на Астън Вила. Английският отбор преследваше равенство и изглеждаше, че ще го получи. Треньорът на домакините Арсенио Иглесиас замени защитника Воро с нападателя Марко Валес, но и това не промени ситуацията. С единствената си атака през второто полувреме Вила отбеляза, след като ударът на уелсеца Дийн Саундърс се отби в гредата и спря във вратата. С оставащите 11 минути до края на "Риасор" шансовете на Депор да отстрани Астън Вила изглеждаха минимални, след като решителния двубой щеше да е на "Вила Парк". Другата смяна, направена минути преди гола на Саундърс, се оказа по-успешна. Педро Риеско замени Манхарин 15 минути преди края и изравни резултата в 83-ата. Голът беше повече от заслужен за галисийците. Но дали щеше да е достатъчен?

Съмнения обградиха Депортиво отново. Мнозина твърдяха, че са имали късмет да завършат трети през 1993 г и класен отбор като Вила е разкрил липсата им на опит в Европа. Резултатите в Ла Лига между двата двубоя с англичаните допринесоха за повишаване на тонуса след неблагоприятния домакински резултат. Автогол на Солана донесе две точки на Депор в гостуването на Реал Сарагоса (тогава се присъждаха по 2 т за победа - б.а.) - 1:0, а на "Риасор" последва успех с 3:1 над Осасуна. Отборът се задържа в челото на Примера, с едва два допуснати гола.

Публиката на "Вила Парк" беше сигурна в продължаването на своя отбор, а Депортиво беше подложен на натиск в първите минути. Постепенно галисийците овладяха топката. Бирмингамците ги изчакваха в центъра, за да открият пространства за бързите Аткинсън и Далей. Депор изглеждаше уплашен да рискува твърде много и срещата заприлича на шахматна. Кой ще загуби търпение пръв?

Десет минути преди полувремето 24-годишният плеймейкър Фран отвори играта. Той получи топката на границата на наказателното поле, видя Нандо, който напредваше отляво. Роденият във Валенсия футболист центрира на далечната греда, където Манхарин с глава вкара решителния гол, смълчал "Вила Парк". Така Депор имаше гол като гост, а Вила трябваше да се разпише най-малко веднъж, за да стигне поне до продължения.

Легендарната защита на Депортиво, състояща се от Лиано, Лопес Рекарте, Воро, Джукич, Рибера и Нандо, имаше една от своите големи вечери. С най-добрата защита в испанския футбол през 90-те години, галисийците не се пречупиха пред атаките на Вила. Всъщност с напредване на мача Депор ставаше все по-силен. Първоначалният страх изчезна, а срещу себе си отборът имаше ранен противник. След попадението на Манхарин, Бебето имаше шанс да удвои преднината. Това нямаше значение, защото Депор се сдоби с първия си значим европейски скалп. Много други щяха да влязат в колекцията по-късно. Но всичко започна тази вечер в Бирмингам.

Около 2000 галисийски привърженици, мнозина от тях живеещи в Англия, присъстваха на "Вила Парк" и подкрепяха състава цяла вечер. "Сега сме значим отбор и можем да бием всеки в Европа", заяви президентът Лендойро, "Сега искам да ни се падне италиански отбор, като Ювентус или Интер". Дори треньорът Арсенио Иглесиас не успя да скрие еуфорията си. "Много съм щастлив от този резултат. Постигнахме много за испанския футбол, галисийския футбол и в частност за Депортиво. Не позволихме на Астън Вила да създаде положения и затворихме всички пространства. Единствените им опасности бяха след високи центрирания. Това беше много важно. След няколко дни никой няма да помни", сподели наставникът.

"Всичко зависи от следващия ни съперник. Тази победа ни повдигна духа, защото всичко беше срещу нас. Играхме много здраво и отборно. Въпреки публиката на Вила, която не млъкна за секунда, запазихме концентрацията си по време на двубоя", коментира капитанът Фран.



3 ноември 1993 г

Астън Вила: Боснич, Барет, Смол, Тийл, Макграт, Ричардсън, Коуънс, Хаутън, Таунсенд, Далей, Саундърс, Аткинсън

Депортиво: Лиано, Лопес Рекарте, Воро, Джукич, Рибера, Нандо, Донато, Мауро Силва, Фран, Манхарин (75 мин - Педро Риеско), Бебето (80 - Маркос Валес)

0:1 (0:1)

0:1 Манхарин (36 мин)

"Вила Парк", 26 737 зрители

Няма коментари:

Публикуване на коментар