понеделник, 5 ноември 2012 г.

КНК 1963: Тотнъм унизи носителя

Тотнъм Хотспър доминираше в английския футбол през предните два сезона и под ръководството на Бил Никълсън даде на Англия дългоочаквания европейски пробив. Като Фиорентина предната година Атлетико (Мадрид) се спъна на последното препятствие пред защитата на титлата.

Мадридският отбор премина през промени. Сабино Баринага замести Хосе Виялонга на пейката, а голмайсторът Хоакин Пейро замина за Италия. Трябваха доста усилия, за да бъде отстранен немския Нюрнберг с 3:2 общ резултат на 1/2-финалите. „Шпорите“ имаха в състава си смъртоносния нападател Джими Грийвс, подкрепян от Боби Смит, а Дани Бланчфлауър и Джон Уайт (убит от гръм на голф игрище в Лондон година по-късно) опъваха струните в средата на терена. Лондончани отбелязаха 19 гола в шест мача по пътя към финала в Ротердам.

Хиляди английски фенове бяха на стадион „Де Куип“, за да видят как техният отбор развенча испанците с атакуваща мощ, въпреки отсъствието на контузеното шотландско динамо в халфовата линия Дейв Макей. Грийвс и Уайт дадоха два гола преднина до почивката. Въпреки че Енрике Кояр даде на Атлетико кратка надежда с попадение от дузпа две минути след подновяване на играта, два гола на лявото крило Тери Дисон и още един от Грийвс накараха публиката да пее химна на Тотнъм - „Слава, слава, алилуя, и „шпорите“ маршируват напред“.

Уелският Бангор Сити беше романтичната нотка в турнира, побеждавайки Наполи с 2:0 у дома, а след това загуби с 1:3 в Италия. По това време няма правило за головете на чужд терен и уелсците губят третия мач в Лондон с 1:2.

Тотнъм Хотспър – Атлетико (Мадрид) 5:1 (2:0)

1:0 – Грийвс (16 мин)
2:0 – Уайт (35)
2:1 – Кояр (47) дузпа
3:1 – Дисон (67)
4:1 – Грийвс (80)
5:1 – Дисон (85)

Тотнъм: Браун, Бейкър, Норман, Хенри, Бланчфлауър (к), Марчи, Джоунс, Уайт, Смит, Грийвс, Дисон

Треньор: Бил Никълсън

Атлетико: Мединабейтя, Ривия, Грифа, Х. Родригес, Р. Родригес, Чузо, Глария, Жонес, А. Родригес, Мендонка, Кояр (к)

Треньор: Сабино Баринага

Стадион: „Фейенорд“ („Де Куип“), Ротердам
Публика: 49 143 зрители

Съдия: Андриес Ван Леувен (Холандия)

15 май 1963 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар