сряда, 14 ноември 2012 г.

КНК 1972: Рейнджърс удържа Динамо (Москва) и потроши Барселона

С наличието на шотландски национали, като защитникът Джон Грейг, крилото Уили Джонстън и нападателя Колин Стейн, Рейнджърс беше добре екипиран да се справи по-добре отколкото пет години по-рано и се наложи над Динамо (Москва) в Барселона, за да вдигне Купата на носители на национални купи.

След отстраняване на Рен, последва шок във втория кръг за шотландците. След победа с 3:2 в Глазгоу, „рейнджърите“ загубиха с 3:4 в Лисабон от Спортинг, а съдията забрави правилото за голове на чужд терен и нареди да бъдат изпълнявани дузпи, които спечелиха португалците. УЕФА уважи протеста на шотландския клуб. На 1/4-финалите беше преодолян Торино, а на 1/2-финалите дойде време за отмъщение за загубения през 1967 г финал от Байерн – успех с общ резултат 3:1.

Динамо стигна най-далече от всички съветски отбори, побеждавайки Цървена звезда в Белград и отстранявайки Динамо (Берлин) след изпълнение на дузпи, за да достигне финал. В Барселона руснаците нямаха противодействие срещу Уили Джонстън. Колин Стейн даде преднина на Рейнджърс в 23-ата минута, Джонстън отбеляза втория гол пет минути преди края на полувремето и третия четири минути след подновяването на играта. Руснаците се бориха смело. Резервата Владимир Ештреков намали в 60-ата минута, а Александър Макховиков принуди Рейнджърс да се страхува за оцеляването си в последните три минути.

Най-лошото предстоеше. Шотландските фенове нахлуха на терена и нанесоха сериозни повреди на стадиона и града. Сред последствията за Рейнджърс беше наказанието да не могат да защитят трофея си.

Рейнджърс – Динамо (Москва) 3:2 (2:0)

1:0 – Стейн (23 мин)
2:0 – У. Джонстън (40)
3:0 – У. Джонстън (49)
3:1 – Ештреков (60)
3:2 – Макховиков (87)

Рейнджърс: Макклой, Джардин, Грейг (к), Д. Джонстън, Мадисън, Смит, Кон, Макдоналд, Маклийн, Стейн, У. Джонстън

Треньор: Уилям Уодел

Динамо (Москва): Пилгуй, Басалев, Шабо (к), Жиков, Долбоносов (69 - Герскович), Жуков, Долматов, Маковиков, Байдатчиний, Джакубик (56 мин - Ештреков), Еврюжикни

Треньор: Константин Бесков

Стадион: „Камп Ноу“, Барселона
Публика: 24 701 зрители


Съдия: Хосе Мария Ортис де Мендибил (Испания)

24 май 1972 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар