неделя, 11 ноември 2012 г.

КНК 1968: Милан надхитри Хамбургер

Надеждите за немски хеттрик бяха попарени от Курт Хамрин, шведското крило, което донесе трофея от първото издание на Купата на носители на национални купи във витрината на Фиорентина. Новият му клуб Милан срази немската съпротива на 1/2-финала и финала, за да сложи името си на отличието за пръв път.

Любопитното е, че и на двата финалиста им бяха нужни по три мача, за да преодолеят 1/4-финалите. След две срещи, които не излъчиха победител, Хамбургер и Милан победиха с 2:0 Олимпик (Лион) и Стандард (Лиеж) в плейофи. На 1/2-финалите Хамбургер завърши 1:1 у дома с уелския Кардиф Сити, в чийто редици блестеше Джон Тошак. Немците победиха с 3:2 в Уелс, за да достигнат финала в Ротердам. Байерн (Мюнхен) елиминира Панатинайкос, Витория (Сетубал) и Валенсия, като беше фаворит да защити купата, но Милан го победи с 2:0 на свой терен, а после яростно защитаваше преднината си в Бавария.

С известни имена като Карл-Хайнц Шнелингер, Джовани Трапатони и Невио Скала в състава си, Милан се бранеше умело на финала в Ротердам, наблюдаван от 53 000 по трибуните. „Росонерите“ хапеха като кобра на контраатака, а младият Джани Ривера беше в основата на съзидателността. Ветеранът Хамрин се разписа в третата минута и удвои преднината в 15-ата. Дори атакуващата сила на Уве Зелер не успя да спре италианците от заслужен триумф.

Милан – Хамбургер ШФ 2:0 (2:0)

1:0 – Хамрин (3 мин)
2:0 – Хамрин (15)

Милан: Кудичини, Анкуилети, Росато, Трапатони, Шнелингер, Лодети, Ривера (к), Скала, Хамрин, Сормани, Прати

Треньор: Нерео Роко

Хамбургер: Йозкан, Зандман, Шулц, Дикман, Курбждун, Кремер, Хорст, Б. Дьорфел, Зелер (к), Хьоних, Г. Дьорфел

Треньор: Курт Кох

Стадион: „Фейенорд“ („Де Куип“), Ротердам
Публика: 53 276 зрители

Съдия: Хосе Мария Ортис де Мендибил (Испания)

23 май 1968 г

2 коментара: