неделя, 25 ноември 2012 г.

КНК 1980: Валенсия надви Арсенал след дузпи



Още един испански шампион, но в контраст с предишния сезон, финалът беше напрегнат и безголов, последван от опъващи нервите дузпи. Финалистът от 1979 г Фортуна (Дюселдорф) отпадна в първия кръг от Рейнджърс. После шотландците бяха победени от Валенсия, който на 1/4-финалите срещна действащия носител Барселона. Каталунците бяха отбелязали 17 гола в първите два кръга. Валенсия предизвика промяна на треньора в Барселона, побеждавайки с 5:3, достигайки финала с 4:0 у дома над Нант, след загуба с 1:2 във Франция.

Арсенал беше типичен английски отбор с ирландско ядро от Пат Дженингс на вратата, Лиъм Брейди в халфовата линия и Франк Стейпълтън като реализатор. Солидно представяне ги отведе до 1/2-финалите, където след 1:1 в Лондон се очакваше да отпаднат от Ювентус. Италианците се готвеха да продължат с 0:0, което им стигаше, но резервата Пол Ваесен отбеляза в последните секунди, за да ги елиминира и да прати Арсенал в Брюксел.

Валенсия разполагаше с оръжейница. Рикардо Ариас беше либеро зад безкомпромисна защита. Райнер Бонхоф и Даниел Солсона спояваха стомана и умения в халфовата линия. Звездата от Световното първенство Марио Кемпес беше подкрепян от две бързи талантливи крила. Арсенал успя да ги задържи далеч от вратата. При 4:4 от дузпите Греъм Рикс се провали от бялата точка и трофея отново отпътува за Испания.

Валенсия – Арсенал 0:0, 5:4 след дузпи

Кемпес – пропуск / Брейди – пропуск
Солсона – гол / Стейпълтън – гол
Родригес – гол / Съндърланд – гол
Кастейанос – гол / Талбот – гол
Бонхоф – гол / Холинс – гол
Ариас – гол / Рикс – пропуск

Валенсия: Перейра, Сарете, Ботубот, Ариас, Тендийо (к), Солсона, Саура, Бонхоф, Кемпес, Субиратс (112 мин - Кастейанос), Родригес

Треньор: Алфредо Ди Стефано

Арсенал: Дженингс, Райс (к), Талбот, О`Лиъри, Нелсън, Йънг, Брейди, Съндърланд, Прайс (105 мин - Холинс), Рикс

Треньор: Тери Нийл

Стадион: „Хейзъл“, Брюксел
Публика: 40 000 зрители

Съдия: Войчех Кристов (Чехословакия)

14 май 1980 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар