вторник, 6 ноември 2012 г.

КНК 1964: МТК затрудни максимално Спортинг (Лисабон)

Точно както Атлетико (Мадрид) използва Купата на носители на национални купи, за да влезе под прожекторите, завладяни от големия градски враг Реал, Спортинг (Лисабон) искаше да измести от сцената съседа си Бенфика. Мисията беше успешна, но постигната по трудния начин.

Лъвовете“ нямаха голям проблем в първия кръг, постигайки рекордна домакинска победа с 16:1 срещу кипърския АПОЕЛ (Никозия). Последва загуба от Манчестър Юнайтед с 1:4 на „Олд Трафорд“, но отпадането беше избегнато след прословутата победа с 5:0 в Лисабон. На 1/2-финалите се стигна до трети мач срещу Олимпик (Лион), а ако го имаше правилото за голове на чужд терен, то Спортинг щеше да отпадне.

Междувременно МТК стана първият отбор от Източна Европа достигнал финал в турнир на УЕФА. След успехи с един гол разлика срещу Славия (Прага), Мотор (Цвикау) и Фенербахче, унгарците преодоляха загуба с 0:3 в Глазгоу, за да отстранят Селтик с общ резултат 4:3.

Тъжно е, че едва 3208 души видяха епичното 3:3 на стадион „Хейзъл“ в Брюксел. Кароли Шандор изведе МТК напред. Домингош Маскареняш и Ернесто де Фигуейредо обърнаха резултата в полза на Спортинг. Истван Кути и Шандор се разписаха в 70-ата и 72-ата минута за 3:2 за клуба от Будапеща, но Фигуейредо изравни в 81-ата минута. Продълженията не предложиха нов гол и се стигна до преиграване в Антверп след 48 часа. 14 000 зрители видяха единственото попадение на Жоао Педро Мораиш да сломява надеждите на МТК да бъде пръв с европейско отличие в унгарския футбол. Трофеят замина за Лисабон.

Спортинг (Лисабон) – МТК (Будапеща) 3:3 (1:1)

0:1 – Шандор (19 мин)
1:1 – Маскареняш (40)
2:1 – Фигуейредо (48)
2:2 – Кути (70)
2:3 – Шандор (72)
3:3 – Фигуейредо (81)

Спортинг: Х. Карвальо, Гомеш, Баптища, Карлош, Мораиш, Мендеш (к), Да Силва, Маскареняш, Фигуейредо, Г. Карвальо, Бокалери

Треньор: Анселмо Фернандеш

МТК: Ковалик, Кешей, Даншки, Женей, Наги, Ковач, Шандор, Вашаш, Бьодьор, Кути, Халапи

Треньор: Бела Волентик

Стадион: „Хейзъл“, Брюксел
Публика: 3208 зрители
Съдия: Лусиен Ван Нуфел (Белгия)

13 май 1964 г

Спортинг – МТК 1:0 (1:0)

1:0 – Мораиш (20 мин)

Спортинг: Х. Карвальо, Гомеш, Баптища, Карлош, Перидеш, Мендеш (к), Да Силва, Маскареняш, Фигуейредо, Карвальо, Мораиш

Треньор: Анселмо Фернандеш

МТК: Ковалик, Кешей, Даншки, Женей, Наги, Ковач, Шандор, Вашаш, Бьодьор, Кути, Халапи

Треньор: Бела Волентик

Стадион: „Босуилстадион-Деурне“, Антверп
Публика: 13 924 зрители

Съдия: Жерар Версип (Белгия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар