петък, 19 октомври 2012 г.

КЕШ 1986: Брилянтен Дукадам качи Стяуа на върха

Отсъствието от Купата на европейските шампиони през 1985/86 г на шампиона на Англия Евертън беше очебийно. Люлката на футбола все още имаше един представител на жребия – треньорът на Барселона Тери Венейбълс. По ирония на съдбата именно неговият отбор изглеждаше най-голям фаворит да се облагодетелства от липсата на английските клубове. В сезон, в който мадридските Реал и Атлетико достигнаха финали в европейските турнири, се очакваше Барселона да спечели своята първа награда.

Каталунците си спечелиха определението „фаворит“ след отстраняването на Ювентус на 1/4-финалите с общ резултат 2:1. Другите отстранени бяха Спарта (Прага), Порто и с късмета на дузпите Гьотеборг на 1/2-финалите. Барселона преодоля загуба с 0:3 в Швеция, благодарение на хеттрик на Пичи Алонсо. На финала в Севиля съперник бе Стяуа (Букурещ), който за мнозина беше отписан.

Румънският отбор очевидно мислеше различно. Отстранявайки Вейле, Хонвед, Лахти и на 1/2-финалите Андерлехт, треньорът Емерик Женей обърна внимание към футболните съветници. Финалът беше комбинация от андалусийска жега, нервност от Барселона и спокойно защитаване от либерото на Стяуа Миодраг Белодедич, който си свърши работата и поднесе едно от най-големите разочарования в турнира. Вратарят на Стяуа Хелмут Дукадам спаси и четирите дузпи на Барселона, докато Мариус Лакатуш и Гаврил Балинт отбелязаха, за да донесат купата за пръв път в Източна Европа.

Стяуа – Барселона 0:0, 2:0 след дузпи

Майеару – пропуск / Алексанко – пропуск
Бьольони – пропуск / Педраса – пропуск
Лакатуш – гол / Пичи Алонсо – пропуск
Балинт – гол / Маркос – пропуск

Стяуа: Дукадам, Йован (к), Барбулеску, Бумбеску, Балан (72 мин – Йорданеску), Белодедич, Лакатуш, Майеару, Пицурка (107 - Раду), Балинт, Болони

Треньор: Емерик Женей

Барселона: Урути, Херардо, Мигели, Алберто, Муньос, Алексанко (к), Караско, Шустер (85 мин - Моратала), Педраса, Арчибалд (106 - Алонсо), Маркос

Треньор: Тери Венейбълс

жълти картони: Барбулеску, Бумбеску, Белодедич, Лакатуш, Болони (С), Алберто, Караско (Б)

Стадион: „Рамон Санчес Писхуан“
Публика: 75 000 зрители

Съдия: Мишел Вотро (Франция)

7 май 1986 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар