вторник, 16 октомври 2012 г.

КЕШ 1983: Хамбургер се оказа твърде голяма хапка

Шест години на английска доминация трябваше да свършат някъде и това някъде беше 1/4-финалите на Купата на европейските шампиони през 1982/83 г. Загубата на Астън Вила не беше изненада – носителят отпадна от Ювентус, в чийто отбор бяха шестима национали на Италия, станали световни шампиони. Елиминацията на Ливърпул от Видзев (Лодз) повдигна доста вежди, дори и в Полша.

Ювентус и Видзев се срещнаха на 1/2-финалите, които ще бъдат запомнени с участието на Збигниев Бониек срещу бившия си отбор и гола на Паоло Роси. Италианците продължиха след 4:2 общ резултат, но головете на звездата Роси скоро секнаха. Неговата заплаха – той беше отбелязвал във всеки кръг от турнира, както и тези на съотборниците му бяха нулирани от майстора тактик Ернст Хапел, който води Хамбургер ШФ.

Мишел Платини беше обезличен от персоналния си пазач, а аплодисментите в центъра на терена обра Феликс Магат. Немският национал, който вкара при спечелването на Купата на носители на национални купи от Хамбургер през 1977 г, прибави ново попадение на сметката си, пронизвайки вратата на Дино Дзоф. Принуден да догонва резултата Ювентус не успя да се справи и Хамбургер се поздрави с успех, който малцина очакваха. Хората на Хапел преминаха през труден жребий – Динамо (Берлин) в първия кръг, Олимпиакос и Динамо (Киев), а на 1/2-финалите срещу Реал Сосиедад. Освен това „хамбургерите“ запазиха и короната си в Бундеслигата.

Хамбургер ШФ – Ювентус 1:0 (1:0)

1:0 – Магат (9 мин)

Хамбургер: Щайн, Калтц, Вемейер, Якобс, Хиеронимус, Ролф, Милевски, Грох, Хрубеш (к), Магат, Баструп (55 мин – фон Хеесен)

Треньор: Ернст Хапел

Ювентус: Дзоф, Джентиле, Кабрини, Бонини, Брио, Скиреа (к), Бетега, Тардели, Роси (55 мин – Марокино), Платини, Бониек

Треньор: Джовани Трапатони

жълти картони: Ролф, Грох (Х), Кабрини, Бонини (Ю)

Стадион: Олимпийски, Атина
Публика: 75 000 зрители

Съдия: Николае Райнеа (Румъния)

25 май 1983 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар