петък, 5 октомври 2012 г.

КЕШ 1972: Аякс защити трофея на стадиона на Фейенорд

Аякс отново беше отбор за побеждаване през 1971/72 г, а това че никой не успя да го направи само показа колко силно въздействаше над европейския футбол. Дори промяната на треньора – румънецът Стефан Ковач замени Рунис Мичел, не можа да спре постоянно движение на Йохан Кройф и приятели.

Динамо (Дрезден), Олимпик (Марсилия), Арсенал и Бенфика бяха преминати, докато шампионът маршируваше към трети финал за Купата на европейските шампиони за четири години. Бенфика беше близо до озаптяването на Аякс, но само един гол на Кройф реши двата мача от 1/2-финалите. Така се стигна до финала срещу Интер на стадиона на Фейенорд.

Стадионът беше холандски, но събитията по пътя към Ротердам предполагаха, че може да се види италианска победа. Любителите на конспиративните теории могат да посочат загубата на Интер във втория кръг от Борусия (Мьонхенгладбах) с 1:7 в Германия в първия мач. Италианският клуб имаше късмет да получи положителен ответ от УЕФА относно жалбата, че нападателят Роберто Бонинсеня е бил ударен от кенче, хвърлено от публиката.

Нерадзурите“ отстраниха немците с общ резултат 4:2, а след това и Селтик след изпълнение на дузпи след два нулеви полуфинала. Надеждите на Интер за хеттрик от трофеи в турнира се изпариха на „Де Куип“. Подпомогнат от Неескенс, Бланкенбург, Мюрен, Хаан и Крол, Кройф покоси два пъти целта за безапелационен успех на Аякс. Краен резултат – Тотален футбол 2 Катеначо 0.

Аякс – Интер 2:0 (0:0)

1:0 – Кройф (47 мин)
2:0 – Кройф (78)

Аякс: Стуй, Суурбиер, Хулсхоф, Бланкенбург, Крол, Неескенс, Хаан, Мюрен, Сварт, Кройф, Кейзер (к)

Треньор: Стефан Ковач

Интер: Бордон, Белуги, Факети (к), Джюбертони (12 мин – Бертини), Бургнич, Ориали, Бедин, Мацола, Фрусталупи, Жаир (56 – Пелицаро), Бонинсеня

Треньор: Джовани Инверници

Жълти картони: Бонинсеня (И)

Стадион: „Де Куип“
Публика: 61 354 зрители
Съдия: Робер Хеле (Франция)

31 май 1972 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар