събота, 20 октомври 2012 г.

КЕШ 1987: Магията на Маджер короняса Порто

През 1986/87 г трябваше да се погледне четвърт век назад за последния успех на Португалия в Купата на европейските шампиони. Порто превъртя годините и изненада Байерн (Мюнхен) с 2:1 на финала. Отборът на Артур Жорже отвърна на гола на Лудвиг Кьогъл в 26-ата минута, за да доминира над баварския клуб. До второто полувреме във Виена само най-умните бяха заложили на триумф на португалците.

Драконите“ може да отбелязаха десет гола срещу Рабат Аякс в първия кръг. Андерлехт достигна 1/4-финалите, отстранявайки шампиона Стяуа, но амбициите му бяха прекършени от Байерн с общ резултат 0:5.

Мюнхенци използваха есенните победи над ПСВ Айндховен и Аустрия (Виена), като пролетен стимул за най-престижната купа и на хартия най-голяма пречка беше Реал (Мадрид) на 1/2-финалите. Носител на Купата на УЕФА през предните две години, „Белия балет“ не беше губил 15 европейски сблъсъка в два мача. Формата на испанците като гост беше слаба и Байерн се възползва максимално, побеждавайки с 4:1. Преди него домакински успехи бяха записали Йънг Бойс, Ювентус и Цървена звезда.

Единственият гол на Карлос Сантилана беше отговорът в Мадрид, което разочарова трибуните на „Сантиаго Бернабеу“. Магията в стил Худини беше запазена за финала. Порто демонстрира формата, която му помогна да елиминира Динамо (Киев) на 1/2-финалите. Алжирецът Рабах Маджер изравни резултата в 77-ата минута с удар с пета, за да подаде за победния гол четири минути по-късно, отбелязан от резервата Фильо Жуари.

Порто – Байерн (Мюнхен) 2:1 (0:1)

0:1 - Кьогъл (26 мин)
1:1 – Маджер (77)
2:1 – Жуари (81)

Порто: Млинарчик, Пинто (к), Инасио (66 – Фраско), Луиш, Селсо, Куим (46 мин – Жуари), Магалаеш, Маджер, Соуса, Футре, Андре

резерви: Зе Бето, Фестас, Касагранде

Треньор: Артур Жорже

Байерн: Пфаф, Винкълхофер, Пфлюгер, Едер, Нахтвайх, Бреме, Флик (82 мин – Лунде), Матеус (к), Хьонес, Румениге, Кьогъл

резерви: Ауман, Байршмидт, Кутчера, Вилмер

Треньор: Удо Латек

жълти картони: Селсо, Магалаеш, Соуса (П), Винкълхофер (Б)

Стадион: „Пратер“
Публика: 62 000 зрители

Съдия: Алексис Поне (Белгия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар