четвъртък, 11 октомври 2012 г.

КЕШ 1978: Далглиш поведе Ливърпул към легендарните отбори

Ливърпул отново беше на върха на европейския футбол през 1977/78 г благодарение на Кени Далглиш, който бе привлечен от Селтик, за да замени Кевин Кийгън. Шотландският национал отбеляза в 64-ата минута, за да раздели мърсисайдци от изненадата на турнира – Брюж в един разочароващ финал на „Уембли“.

Треньорът на Брюж Ернст Хапел имаше проблем с дълъг списък с контузени, въпреки усещането, че Ливърпул щеше да спечели така или иначе. В крайна сметка ливърпулци вкараха 12 гола в три домакински мача срещу Динамо (Дрезден), Бенфика и Борусия (Мьонхенгладбах). Немският отбор беше отстранил Цървена звезда и Вакер (Инсбрук), но не оцеля в пътуването до „Анфийлд“, въпреки преднината от 2:1 в Дюселдорф. Рей Кенеди, Джими Кейс и Далглиш осигуриха головете в едностранен двубой, в Мьонхенгладбах дадоха ново значение на термина от поп музиката „мърси ритъм“, губейки два европейски финала и полуфинал от „червените“.

Подобна съдба чакаше и Брюж, който загуби от Ливърпул финала за Купата на УЕФА през 1976 г. Жребият изправи „синьо-черните“ срещу КуПС Куопио, Панатинайкос, Атлетико (Мадрид) и Ювентус. Най-забележителното представяне беше срещу „Старата госпожа“, преодолявайки поражение с 0:1 в Торино за краен успех 2:1. Белгийците мечтаеха за първа Купа на европейските шампиони, докато не изникна това момче Далглиш с умно отбелязан гол.

Ливърпул – Брюж 1:0 (0:0)

1:0 – Далглиш (64 мин)

Ливърпул: Клемънс, Нийл, Томпсън, Хансен, Кенеди, Хюс (к), Далглиш, Кейс (63 мин – Хейгуей), Феърклъф, Макдермот, Сунес

резерви: Огризович, Джоунс, Ъруин, Калагън

Треньор: Боб Пейсли

Брюж: Йенсен, Бастинс (к), Криегер, Леекенс, Маес (80 - Волдерс), Коолс, Вандерейкен, Декубер, Симеон, Ку (58 мин - Сандерс), Сьоренсен

Треньор: Ернст Хапел

Жълти картони: Кейс (Л), Вандерейкен (Б)

Стадион: „Уембли“
Публика: 92 500 зрители

Съдия: Чарлс Корвер (Холандия)

10 май 1978 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар