събота, 13 октомври 2012 г.

КЕШ 1980: Нотингам не свали ръце от трофея

Достатъчно е да се каже, че шампионът имаше късмет при жребия, когато Нотингам Форест защити европейската си корона през 1980 г. Първите три опонента на англичаните бяха от Б листата клубове – Йостерс, Арджеш-Дачия (Питещ) и Динамо (Берлин). Само на 1/2-финалите те срещнаха бивш шампион в лицето на Аякс. Холандският отбор беше отбелязал 30 гола в турнира, но успя да вкара само веднъж в отговор на победата на Форест с 2:0 на „Сити Граунд“.

В другия поток се отстраняваха големи претенденти. Ливърпул загуби от Динамо (Тбилиси), който на свой ред отстъпи на Хамбургер. Още един шок от първия кръг беше успехът на Порто срещу Милан, който сложи край на италианския рекорд от 20 години без загуба у дома в Европа. Португалският отбор отпадна от Реал (Мадрид), който премина и Селтик на 1/4-финалите. Това остави испанския отбор на два мача от първия му финал от 14 години, а така се случи, че той щеше да е на неговия дом - „Сантиаго Бернабеу“.

Причината да не стигнат до него беше Хамбургер, ръководен от Бранко Зебец с Мани Калтц, Хорст Хрубеш, Феликс Магат и „Могъщата мишка“ Кевин Кийгън в състава. Немският отбор отвърна на загуба с 0:2 в първия мач с 5:1 на „Фолкспаркщадион“. Хамбургер веднага бе посочен за фаворит. Браян Клъф не направи нищо по книга, защото беше зает да я пише. Джон Робертсън даде аванс на Нотингам в 19-ата минута, а Питър Шилтън спаси всичко и отборът беше континентален шампион за втори път.

Нотингам Форест – Хамбургер ШФ 1:0 (1:0)

1:0 – Робертсън (19 мин)

Нотингам: Шилтън, Андерсън, Грей (78 – Гън), Макговърн (к), Лойд, Бърнс, О`Нийл, Бойър, Биртлис, Милс (67 мин – О`Харе), Робертсън

резерви: Монтгомъри, Нийдхем

Треньор: Браян Клъф

Хамбургер: Каргус, Калтц, Ногли (к), Якобс, Булян, Хиеронимус (46 мин - Хрубеш), Кийгън, Мемеринг, Милевски, Магат, Райнман

Треньор: Бранко Зебец

Жълти картони: Бърнс (Н), Ногли (Х)

Стадион: „Сантиаго Бернабеу“
Публика: 50 000

Съдия: Антонио Гаридо (Португалия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар