вторник, 9 октомври 2012 г.

КЕШ 1976: Трета купа за витрината на Байерн


Купата на европейските шампиони предложи забележителни резултати през 1975/76 г. Крайният продукт беше същия като в предните два сезона – Байерн (Мюнхен) направи хеттрик от трофеи.

Уйпещ даде тон с отстраняването на Цюрих с гол на чужд терен в първия кръг. Унгарският отбор спечели първата среща с 4:0, но в ревашна отстъпи с 1:5. Във втория кръг Реал (Мадрид) превъзмогна загуба с 1:4 от Дерби Каунти, за да продължи с общ резултат 6:5. След това „Белия балет“ се промъкна покрай Борусия (Мьонхенгладбах) с две равенства срещу немския шампион – 1:1 и 3:3, преди да попадне на Байерн, който направи най-доброто си представяне в периода – 5:1 на Олимпиащадион срещу Бенфика с два гола на Герд Мюлер. Немският национал добави още три на 1/2-финалите срещу Реал на „Сантиаго Бернабеу“, а после за 2:0 в Бавария.

Единственият въпрос беше кой от другите два полуфиналиста ще достигне финала на „Хемпдън Парк“ в Глазгоу. Нямаше съмнение относно характера на отборите – Сент Етиен и ПСВ Айндховен се възстановиха от поражения с 0:2 от Динамо (Киев) и Хайдук (Сплит) на 1/4-финалите. „Зелените“ разполагаха с класата на Доминик Батена и Рошето и спечелиха с 1:0, за да станат първият френски финалист от Реймс през 1959 г. Финалът беше с подобна история, но този път единственият гол дойде от специалиста по пряк свободни удари в Байерн Франц Рот. Дори късният натиск на Сент Етиен не спря Бекенбауер и компания.

Байерн – Сент Етиен 1:0 (0:0)

1:0 – Рот (57 мин)

Байерн: Майер, Хансен, Хорсман, Шварценбек, Бекенбауер (к), Рот, Румениге, Дюрнбергер, Мюлер, Хьонес, Капелман

Треньор: Хуго Робъл

Сент Етиен: Чуркович, Жанвион, Репелини, Пиаца, Лопес, Батена, П. Ревели, Ларкуе (к), Ревели, Сантини, Сарамана (83 мин – Рошето)

Треньор: Робер Хербин

Стадион: „Хемпдън Парк“
Публика: 54 864 зрители

Съдия: Кароли Палотай (Унгария)

12 май 1976 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар