сряда, 3 октомври 2012 г.

КЕШ 1970: Фейенорд на Ернст Хапел започна холандската приказка


Ново десетилетие, нов ред. За пръв път в 15-годишната история на турнира два северноевропейски отбора излязоха на финал за Купата на европейските шампиони – Фейенорд и Селтик.

Вторият, шампион през 1967 г, изигра ключова роля в изхвърлянето на традиционните латински великани. Хората на Джок Стейн отстраниха Бенфика след хвърляне на монета преди да премахнат и Фиорентина на 1/4-финалите. Междувременно Фейенорд носеше отговорността за отпадането на Милан – 2:0 в Ротердам изхвърли шампиона с общ резултат 2:1 във втория кръг. Така обичайните заподозрени ги нямаше – Фиорентина беше единствения южноевропейски отбор сред последните осем и предстояха нови драми.

Първата беше 1/2-финалната среща между Селтик и Лийдс, известна като Битката за Британия. За неутралните изборът беше Селтик и те не разочароваха, побеждавайки на „Елънд роуд“ с 2:1, а след това и на „Хемпдън Парк“ с 1:0. Напредването на Фейенорд дойде след победи над Форвартс (Франкфурт/Одер) и Легия (Варшава). Нямаше шанс хората на Ернст Хапел да са неподготвени за финала на „Сан Сиро“. Холандският клуб беше направил правописна промяна в името си, а то остана в историята след гола на Оле Киндвал в продълженията. Преди това Ринус Израел върна гола на Томи Гемел.

Фейенорд – Селтик 2:1 (1:1, 1:1) след продължения

0:1 – Гемел (30 мин)
1:1 – Израел (32)
2:1 – Киндвал (116)

Фейенорд: Граафланд, Ромейн (105+2 мин - Хаак), Ласеромс, Израел (к), Ван Дуйвенбоде, Хасил, Янсен, Ван Ханегем, Вери, Киндвал, Моулайн

Треньор: Ернст Хапел

Селтик: Уилямс, Хей, Гемел, Мърдок, Макнийл (к), Броган, Джонстън, Хюс, Уолъс, Оулд (77 мин – Конъли), Ленъкс

Треньор: Джок Стейн

Стадион: „Сан Сиро“
Публика: 53 000

Съдия: Конкето Ло Бело (Италия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар