четвъртък, 11 октомври 2012 г.

КЕШ 1977: Европа падна в плен на Ливърпул

Испания, Португалия, Италия, Холандия и Германия. Всички доминираха в Купата на европейските шампиони. Сега беше дошъл ред на английския футбол, започвайки с Ливърпул през 1976/77 г. В повторение на финала на Купата на УЕФА през 1973 г, клубът от „Анфийлд“ победи Борусия (Мьонхенгладбах) с 3:1 с голове на Тери Макдермот, Томи Смит и Фил Нийл.

В Мьонхенгладбах, които за кратко се съживиха след изравнителното попадение на Алън Симонсен, сигурно са намразили гледката на хората на Боб Пейсли. Всичко си беше на мястото те да наследят носителя Байерн (Мюнхен), като №1 в Европа. Шампионът на Германия, воден от Удо Латек, възстанови немската гордост, отстранявайки Байерн на 1/4-финалите, Динамо (Киев) с 2:1 общ резултат на 1/2-финалите. Това беше последната спирка преди финала в Рим, след по-ранните победи над Аустрия (Виена), Торино и Брюж.

Междувременно Ливърпул променяше мястото си през целия сезон, преследвайки дубъл в английската първа дивизия и Купата на Англия (трябваше да се задоволят само с първото отличие). Желанието им да спечелят основната награда се материализира само в 1/4-финалите, когато отстраниха вицешампиона Сент Етиен. Домакинската победа с 3:1 заличи загубата с 0:1 на френска земя, подготвяйки полуфиналния триумф срещу Цюрих с общ резултат 6:1. Самият финал принадлежеше на вдъхновяващия Кевин Кийгън, английският национал, който засенчи носителя на Златната топка за годината Симонсен в прощалния си мач за „червените“.

Ливърпул – Борусия (Мьонхенгладбах) 3:1 (1:0)

1:0 – Макдермот (28 мин)
1:1 – Симонсен (52)
2:1 – Смит (64)
3:1 – Нийл (82) дузпа

Ливърпул: Клемънс, Нийл, Джоунс, Смит, Кенеди, Хюс (к), Кийгън, Кейс, Хейгуей, Калагън, Макдермот

резерви: Макдонъл, Феърклъф, Джонсън, Уодъл, Линдси

Треньор: Пейсли

Борусия (М): Кнайб, Фогтс (к), Клинкхамър, Виткамп, Бонхоф, Волерс (79 - Ханес), Симонсен, Вимер (24 мин - Кулик), Щилке, Шефер, Хайнкес

резерви: Клеф, Дел`Хайе, Хайденрайх

Треньор: Удо Латек

Жълти картони: Щилке (Б)

Стадион: Олимпико
Публика: 57 000 зрители

Съдия: Робер Вурц (Франция)

Няма коментари:

Публикуване на коментар