вторник, 23 октомври 2012 г.

КЕШ 1990: Ариго Саки създаде исторически Милан

1990-а беше годината на Италия. Страната не само беше домакин на Световното първенство, но и взе на съхранение трофеите от трите европейски клубни турнира. Купата на УЕФА и Купата на носители на национални купи бяха спечелени от Ювентус и Сампдория, а Милан довърши безпрецедентен голям шлем, защитавайки Купата на европейските шампиони.

Гол на Франк Рийкард срещу вял Бенфика беше достатъчен на финала във Виена, но пътят на „росонерите“ до него не беше предвидим. Хората на Ариго Саки избегнаха съдбата на съседа си Интер – отстранен от Малмьо, елиминирайки друг северен клуб – ХИК Хелзинки в първия кръг.

След това преминаха Реал (Мадрид), както го направиха на 1/2-финалите 12 месеца по-рано. По-трудните изпити дойдоха от впечатляващия 1/4-финалист Мехелен и Байерн (Мюнхен). Първият отстранен с общ резултат 2:0, а другият с гол на чужд терен след продължения. Ако съдията беше видял чиста игра с ръка в другия полуфинал между Бенфика и Олимпик (Марсилия) успехът на Милан можеше да бъде и по-трудно постигнат.

Португалският отбор успя да спечели всичките си шест мача срещу Дери Сити, Хонвед и Днепър (Днепропетровск). После лисабонските „орли“ имаха късмет да си тръгнат от Марсилия с поражение само с 1:2, а в реванша имаха нужда от гол с ръка на нападателя Вата, за да отидат на финала благодарение на попадение на чужд терен. Ако успехите на френския клуб предстояха, то в Милан се наслаждаваха на своя.

Милан – Бенфика 1:0 (0:0)

1:0 – Рийкард (68 мин)

Милан: Дж. Гали, Тасоти, Малдини, Коломбо (89 – Ф. Гали), Костакурта, Барези (к), Анчелоти (72 мин – Масаро), Рийкард, Ван Бастен, Гулит, Евани

резерви: Пацали, Симоне, Боргоново

Треньор: Ариго Саки

Бенфика: Силвино (к), Жозе Карлош, Рикардо Гомеш, Самуел, Алдаир, Ернани, Панейра (76 - Вата), Терн, Магнусон, Валдо, Пачеко (66 мин - Брито)

резерви: Бенто, Диамантино

Треньор: Свен-Йоран Ериксон

жълти картони: Гомеш, Алдаир (Б)

Стадион: Пратерщадион
Публика: 57 500 зрители

Съдия: Хелмут Кол (Австрия)

23 май 1990 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар