неделя, 18 ноември 2012 г.

КНК 1975: Валери Лобановски създаде исторически Динамо (Киев)

Втората поредна победа за Източна Европа позволи на феновете да открият Динамо (Киев), украинският отбор, който развяваше флага на Съветския съюз с голям хъс и си тръгна с трофея. Умело воден от Валери Лобановски съставът никога не изглеждаше в затруднение и отправи предупреждение към Европа с победи у дома и като гост над Айнтрахт (Франкфурт) във втория кръг, губейки само един мач – с 1:2 от ПСВ в Айндховен, след като спечели първия 1/2-финал с 3:0.

Неговият съперник на финала Ференцварош също впечатли критиците по пътя с победи срещу Ливърпул и Цървена звезда, който елиминира Реал (Мадрид) на 1/4-финалите. Отборът, воден от Флориан Алберт беше без ключови фигури за финала в Базел. Ласло Балинт беше наказан, а Ласло Браниковиц и Ласло Пустай бяха контузени.
Само 10 000 зрители бяха на стадион „Св. Якоб“, тъй като двата клуба доведоха малко свои привърженици в резултат на политическата ситуация в Източна Европа. Липсващите по трибуните пропуснаха да видят чудесно представление на атакуващ футбол от Динамо. Унгарците не можаха да намерят противоотрова за скоростта и уменията на Олег Блохин и Владимир Онишенко, подкрепяни дейно от халфовете Владимир Мунтян и Виктор Колотов. Онишенко вкара два пъти в 18-ата и 39-ата минута, а Блохин добави третия гол в 67-ата. СССР спечели купа, а украинският клуб излезе на футболната карта.

Динамо (Киев) – Ференцварош 3:0 (2:0)

1:0 – Онишенко (18 мин)
2:0 – Онишенко (39)
3:0 – Блохин (67)

Динамо: Рудаков, Конков, Решко, Фоменко, Матвиенко, Трошкине, Мунтян, Колотов, Онишенко, Буряк, Блохин

Треньор: Валери Лобановски

Ференцварош: Гечи, Мартос, Патаки, Раб, Мегиеши, Юхас, Сабо, Ниласи (60 мин - Онхаус), Муча, Мате, Маджиар

Треньор: Йено Далноки

Стадион: „Св. Якоб“, Базел
Публика: 10 897 зрители

Съдия: Робърт Дейвидсън (Шотландия)

14 май 1975 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар