четвъртък, 1 ноември 2012 г.

КЕШ 1999: Броени секунди преместиха трофея от ръцете на Байерн в Манчестър Юнайтед

За повечето наблюдатели спечелването на Шампионската лига от Манчестър Юнайтед през 1999 г беше последното действие по рехабилитацията на английския футбол след трагедията на стадион „Хейзъл“ през 1985 г. Английските клубове получиха право отново да участват в европейските турнири през 1990 г, а пътят към 1/4- и 1/2-финалите на отбора на сър Алекс Фъргюсън беше умело извървян. Отпаданията на тези етапи отново водеха разочарования и приказки за ефектите на петгодишната забрана.

Всички съмнения отпаднаха, когато Юнайтед победи Интер и Ювентус, за да достигне финал срещу Байерн (Мюнхен). „Червените дяволи“ губеха с 0:2 на „Деле Алпи“ и с общ резултат 1:3, но обърнаха изцяло развоя с голове на Рой Кийн, Дуайт Йорк и Анди Коул. Защо да е по лесния начин? Манчестърци показаха, че имат класата и увереността да се справят с всякакви ситуации, като квалификационен кръг срещу ЛКС Лодз и група с Байерн, Барселона и Брьондби. Баварците спечелиха групата с две победи над Барселона и две равенства с Юнайтед.

Продължиха с общ успех 6:0 над Кайзерслаутерн и използваха шансовете си, за да отстранят и Динамо (Киев) на 1/2-финалите. Гол на Марио Баслер раздели двата отбора след равенство 3:3 в Украйна. Плеймейкърът се разписа отново, за да открие головата сметка на финала на „Камп Ноу“. Тогава се случи чудо. Юнайтед вкара два пъти в заключителните секунди чрез резервите Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяер, за да добави Купата на европейските шампиони към дубъла си в Англия.

Манчестър Юнайтед – Байерн (Мюнхен) 2:1 (0:1)

0:1 – Баслер (6 мин)
1:1 – Шерингъм (90+1)
2:1 – Солскяер (90+3)

Манчестър Ю: Шмайхел (к), Г. Невил, Йонсен, Стам, Ъруин, Гигс, Бекъм, Бът, Бломквист (67 мин – Шерингъм), Йорк, Коул (81 – Солскяер)

резерви: Ван дер Гоу, Мей, Ф. Невил, Браун, Грийнинг,

Треньор: Алекс Фъргюсън

Байерн: Кан (к), Матеус (80 – Финк), Бабел, Линке, Куфур, Тарнат, Ефенберг, Йеремис, Баслер (90 – Салихамиджич), Янкер, Циклер (71 мин – Шол)

резерви: Дреер, Хелмер, Щрунц, Даеи

Треньор: Отмар Хитцфелд

жълти картони: Ефенберг (Б)

Стадион: „Камп Ноу“
Публика: 90 045 зрители

Съдия: Пиерлуиджи Колина (Италия)

26 май 1999 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар