понеделник, 26 ноември 2012 г.

КНК 1981: Динамо (Тбилиси) зарадва Грузия и СССР

С отбори като Бенфика, Рома и Фейенорд на старта, малко биха заложили на Динамо (Тбилиси). Грузинският отбор, развяващ съветския флаг по това време, направи отличен сезон и си създаде футболни приятели из цяла Европа. Треньорът Нодар Акхалкаци сглоби боеспособен състав около капитана и динамо в центъра на терена Давид Кипяни. Мощ и атакуваща скорост предложиха Рамаз Шенгелия и Владимир Гуцаев, докато Александре Чивадзе защитаваше отлично. Никой не им обръщаше голямо внимание, докато не победиха Уест Хем с 4:1 в Лондон, а на 1/2-финалите сразиха Фейенорд с 3:0 в Тбилиси, а в Ротердам изоставаха с 0:2 след час игра, но мобилизираха всичките си защитни ресурси, за да заслужат място на финала в Дюселдорф.

Карл Цайс (Йена) с треньор Ханс Майер повдигна веждите на Европа в първия кръг, след като загуби с 0:3 в Рим, за да смаже Рома с 4:0 в Йена. За да докаже, че не е случайност, отборът елиминира действащия шампион Валенсия с 3:2 общ резултат. На 1/2-финалите Бенфика не можа да противостои и загуби сумарно с 1:2.

Вторият финалист от Германската демократична република изглеждаше и като втория носител на трофея, когато Герхард Хопе реализира в 63-ата минута. Двубоят беше битка на изравнени сили, но едва 9000 зрители го наблюдаваха на „Рейнщадион“. Гуцаев изравни четири минути по-късно, а Витали Дараселя обърна резултата до 2:1 в 87-ата минута и така купата пое на първия си и последен път до Грузия.

Динамо (Тбилиси) – Карл Цайс (Йена) 2:1 (0:0)

0:1 – Хопе (63 мин)
1:1 – Гуцаев (67)
2:1 – Дараселя (87)

Динамо (Т): Габелиза, Костава, Чижанишвили, Чивадзе, Сулаквелидзе, Тавадзе, Дараселя, Кипяни (к), Сванадзе (67 мин - Какилашвили), Гуцаев, Шенгелия

Треньор: Нодар Акхалкаци

Карл Цайс: Грапентин, Брауер, Шнупхасе, Курбджувейт (к), Шилинг, Хопе (88 - Йоверман), Краузе, Линдеман, Биелау (76 мин - Тьопфер), Рааб, Фогел

Треньор: Ханс Майер

Стадион: „Рейнщадион“, Дюселдорф
Публика: 9000 зрители

Съдия: Рикардо Латанци (Италия)

13 май 1981 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар