петък, 9 ноември 2012 г.

КНК 1967: Байерн наследи Борусия (Дортмунд)

Байерн (Мюнхен) потвърди израстване на западногерманския футбол с напрегнат успех с единствен гол срещу Рейнджърс, който сломи надежди за исторически дубъл на Глазгоу. Големият съперник Селтик спечели Купата на европейските шампиони шест дни преди финала в Нюрнберг – стадион от който Байерн използва напълно „домакинското“ предимство.

Байерн, воден от Златко Чайковски с прякор „Чик“, отстрани с по един гол Татран (Прешов), Шамрок Роувърс и Рапид (Виена), преди убедителна победа с 5:1 срещу Стандард (Лиеж) на 1/2-финалите. Рейнджърс елиминира носителя Борусия (Дортмунд) с 2:1. На 1/4-финалите шотландците имаха късмет, след като хвърляне на монета ги прати напред за сметка на Реал (Сарагоса). На последното стъпало преди финала „сините“ от Глазгоу успяха да преодолеят българския представител Славия (София).

Хиляди шотландци пътуваха до Нюрнберг, но повечето от 70 000 по трибуните подкрепяха Байерн, в чийто състав бяха Сеп Майер, Франц Бекенбауер и Герд Мюлер. Те бяха ядосани от първото полувреме в което доминираше Рейнджърс. През второто полувреме баварците се надигнаха, но така и никой не успя да отбележи. Байерн най-сетне зарадва немската публика в третата минута от второто продължение, когато Франц „Буле“ Рот отбеляза победния гол. Това беше първи европейски трофей за мюнхенския клуб, но не и последния.

Байерн (Мюнхен) – Рейнджърс 1:0, 0:0, след продължения

1:0 – Рот (109 мин)

Байерн: Майер, Новак, Бекенбауер, Олк (к), Купфершмидт, Рот, Кулман, Нафзигер, Олхаузер, Мюлер, Бренингер

Треньор: Златко Чайковски

Рейнджърс: Мартин, Йохансен, Джардин, Маккинън, Прован, Смит, Грейг (к), Хендерсън, Хинд, Д. Смит, Джонстън

Треньор: Скот Симон

Стадион: „Ам Дутцендтайх“, Нюрнберг
Публика: 69 480 зрители

Съдия: Конкето Ло Бело (Италия)

31 май 1967 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар