понеделник, 12 ноември 2012 г.

КНК 1970: Манчестър Сити се нареди сред големите

Носителят Слован (Братислава) отпадна от Динамо (Загреб) в първия кръг и така за честта на Източна Европа на финала се бори Гурник (Забже). Поляците загубиха от Манчестър Сити, воден от Джо Мърсър и Малкълм Алисън. В състава личаха технични халфове като Колин Бел и Нийл Йънг, опасното крило Майк Съмърбий и дейния нападател Франсис Лий. Атакуващата сила на „гражданите“ беше подчертана на 1/2-финалите срещу Шалке 04. След загуба с 0:1 в Германия последва успех с 5:1 на „Мейн роуд“.

Съставът на Гурник (Забже) разполагаше с най-добрия полски футболист за това време – нападателят Влодзимиерц Лубански. Побеждавайки сериозни противници като Олимпиакос и Рейнджърс, поляците достигнаха финала със стил. Двата полуфинала с Рома завършиха 1:1 и реваншът в Хорзов отиде в продължения. Двата състава вкараха по още веднъж и Рома се виждаше победител заради правилото за голове на чужд терен. Тогава се разбра, че това правило важи само за редовното време. Стигна се до плейоф в Страсбург, който отново завърши 1:1, но този път Гурник се класира след хвърляне на монета.

Финалът се изигра под буря, намалявайки публиката до 8 000 зрители. Нийл Йънг изведе Манчестър Сити в 11-ата минута, а „Франи“ Лий удвои преднината с гол от дузпа две минути преди полувремето. Смелото завръщане на Гурник доведе до гол на Станислав Ослизло в 70-ата минута, но капитанът на англичаните Тони Бук вдигна купата под закрилата на чадър.

Манчестър Сити – Гурник (Забже) 2:1

1:0 – Йънг (11)
2:0 – Лий (43) дузпа
2:1 – Ослизло (68)

Манчестър Сити: Коригън, Бук (к), Буут, Хеслоп, Пардо, Дойл (23 мин - Бойър), Оукс, Тауърс, Бел, Лий, Йънг

Треньор: Джо Мърсър

Гурник (Забже): Костка, Горгон, Ослизло (к), Флоренски (85 - Кухта), Латоха, Олек, Шолтисик, Вилчек (75 мин - Сковронек), Банас, Лубански, Шарински

Треньор: Геза Калочай, Михал Матиас

Стадион: „Пратер“, Виена
Публика: 7 968 зрители

Съдия: Паул Шилер (Австрия)

29 април 1970 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар